Studiomonitors

Een eerlijk geluid

Je opnames beluisteren met hoofdtelefoon is gemakkelijk en je stoort er niemand mee, maar een gewone hoofdtelefoon kleurt je klank bij met bas- en hoge tonen en overdrijft het stereobeeld van je muziek. Dat vormt geen probleem voor het afspelen van muziek vanaf je mp3-speler maar wanneer je een nummer wilt mixen heb je een zo "eerlijk" mogelijk geluid nodig.

Alle topmerken

Een goede set studiomonitors daarentegen biedt je een veel realistischer, duidelijk beeld van je mix zodat je bij elke beslissing er van mag uitgaan dat je een betrouwbaar en uitstekend geluid hoort. Tot de merken van de populairste studiomonitors behoren KRK Rokit monitors, Dynaudio, Mackie, Yamaha, Tannoy, Genelec, Focal en Behringer.

Actief of passief

Vandaag de dag zijn zowat alle studiomonitors actief. Dit wil zeggen dat de versterker in de speakerkast is ingebouwd. Je kan dan direct een geluidsbron op de speakers aansluiten. Bij passieve studiomonitors is het nodig om een aparte versterker aan te schaffen om de speakers aan te sturen.

Actieve studiomonitors hebben verschillende voordelen. De versterker is perfect afgestemd op de speakers en er is meestal sprake van een bi-amplified oplossing, waarbij voor de woofer en tweeter een eigen versterker aanwezig is. Dit zorgt voor een perfect gebalanceerd geluid.

Producer of consumer?

Studiomonitors werden oorspronkelijk ontwikkeld voor het mixen en produceren van muziek in studio's en voor broadcast doeleinden zoals radiostudio's en tv-regiekamers. Tegenwoordig worden studiomonitors nog steeds ontworpen voor deze veeleisende omgevingen.

Veel liefhebbers van hoogwaardige muziekafluistering hebben echter ook de studiomonitors ontdekt. Veel muzikanten, producers, muziekliefhebbers en dj's gebruiken studiomonitors voor het luisteren naar hun favoriete muziek. Bij actieve monitors kan je direct een geluidsbron aansluiten, zoals een laptop, mp3-speler of een hoogwaardige audioconverter van bijvoorbeeld Apogee of Focusrite.

Desktop Monitors

Veel moderne studiomonitors beschikken over uitgebreide bedieningsfuncties zoals volume, bas en treble. Er is een geheel nieuwe categorie monitors ontstaan, welke speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in een compacte omgeving. Deze desktop monitors zijn ideaal voor plaatsing naast je laptop of desktop computer. De sweetspot kan al bij zeer korte luisterafstanden bereikt worden. We spreken ook wel van ultra-nearfield monitoren.

Nearfield Monitors

Dit is de belangrijkste categorie binnen ons aanbod studiomonitors. Nearfield speakers zijn gemaakt voor afluistering op middel-korte afstand. Deze monitoren zijn zeer breed inzetbaar en geschikt voor de meest voorkomende afluistersituaties. Of je nu een mooie hi-fi oplossing zoekt voor in je woonkamer of een high-end monitorsetup voor een masteringstudio, we helpen je graag verder.

Monitor Sets

We hebben ook een grote selectie monitorsets in huis. Dit zijn meestal betaalbare monitors voor mensen met een bescheiden budget, maar je vind hier ook speciaal op elkaar afgestemde tuned high-end referentie monitorsets.

Subwoofers

Ben jij producer van dancemuziek zoals house, trance, hardstyle, techno of hardcore? Dan wil je natuurlijk de lage frequenties goed horen om zo een perfecte mix te maken. Het is dan meestal nodig om naast twee monitoren een subwoofer aan te schaffen.

Controllers, Standaards en accessoires

Vergeet niet om de nodige accessoires aan te schaffen zoals speakerstandaards en (volume) controllers voor je studiomonitors. Maar nog belangrijker is het optimaliseren van de akoestiek in je studio, door gebruik te maken van speciale geluidsabsorptie producten. Je kan al beginnen met het isoleren van je speakers door ze op speciale foampads te plaatsen. Wil je het echt goed doen, dan kan je werken met bass-traps en andere akoestische panelen.

SHOPPING GUIDE

Zoek je een nieuwe set studiomonitors, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan onze uitgebreide koopgids voor studiomonitors en doe handige kennis op over de verschillende groottes, modellen en meer.