Western gitaar

De western gitaar is een akoestische gitaar met stalen snaren. Net als de Spaanse gitaar heeft de western gitaar zes snaren. Een andere veel gebruikte benaming is flattopgitaar. Als het instrument aangeduid wordt met akoestische gitaar wordt dat meestal bedoeld in tegenstelling tot de elektrische gitaar.

Wilde westen en cowboys

De term western gitaar is populair geworden dankzij Wild West films en de typische Noord-Amerikaanse Country en Western muziek. De legendarische cowboys op de prairie hebben een standaarduitrusting: paard, laarzen, hoed... en een western gitaar. De western gitaar is een écht Amerikaanse icoon en een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur.

Western gitaar kopen

Gemaakt in Amerika

Oorspronkelijk werden western gitaren alleen gemaakt in Amerika. De beste gitaarbouwers komen ook vandaag de dag nog steeds uit Amerika, waaronder legendarische merken als Martin, Taylor en Gibson. De goedkopere western gitaren komen nu meestal uit Azië. Deze betaalbare instrumenten zijn ook van goede kwaliteit.

Zuiden en Mexico

In het zuiden van Texas en Mexico zijn naast de western gitaar met stalen snaren ook nylonsnarige gitaren populair. Dit komt door de Spaanse invloeden uit de tijd dat Mexico een overzeese kolonie was van het Spaanse koninkrijk.

Gitaar kopen western 

Verschillende vormen

De western gitaar is een akoestische gitaar welke in verschillende vormen beschikbaar is. De meest iconische vorm is het dreadnought model. Dit is tot op de dag van vandaag het meest verkochte akoestische gitaarmodel ter wereld. Andere populaire vormen zijn Orchestra gitaren, Parlour en Folk gitaren, en Jumbo gitaren.

Gebruikt in alle muziekstromingen

Westerngitaren zijn zeker niet alleen geschikt voor Country of Westernmuziek. Deze akoestische gitaren worden vandaag de dag in alle muziekgenres gebruikt. Western gitaren zijn populair in pop, rock, jazz en andere stromingen. De western gitaar is perfect voor zowel beginners als professionele gitaristen. Deze gitaren zijn dan ook beschikbaar in alle prijsklassen.

Overal en altijd spelen

Omdat je geen versterker of stroom nodig hebt, kun je het instrument overal en altijd bespelen. Bijvoorbeeld thuis op de bank, bij een kampvuurtje of op het podium. De western gitaar is een perfect begeleidingsinstrument voor zang. Vandaag de dag is het singer-songwriter genre dan ook immens populair over de hele wereld.

Singer Songwriter western gitaar

Moderne ontwikkelingen en aanpassingen

Oorspronkelijk waren western gitaren puur akoestische instrumenten. Vandaag de dag zijn er echter ook veel western gitaren leverbaar met ingebouwde elektronica, effecten en zelfs stemapparaten. Een andere belangrijke innovatie is de cutaway. Dit is een inkeping in de body van de gitaar. Hierdoor kun je makkelijker met je handen bij de hogere registers komen tijdens het spelen.

Western gitaar kopen?

Wil je een originele western gitaar kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij hebben de grootste collectie western gitaren in de Benelux en onze gitaarspecialisten kunnen je altijd adviseren, zodat je met de perfecte western gitaar naar huis gaat. 

Grote verschillen in kwaliteit en duurzaamheid

Er bestaan zeer grote verschillen in kwaliteit. Wanneer je een tweedehands western gitaar vind op Marktplaats, of een gitaar aanschaft bij een supermarkt als Lidl of Aldi kan de kwaliteit van het instrument achteraf tegenvallen. Neem geen risico en koop een kwaliteitsinstrument met twee jaar garantie en een uitstekende service. Lees hier verder waarom een tweedehands gitaar lang niet altijd een goed idee is.

Koopgidsen met tips

Zoek je een nieuwe western gitaar, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan onze uitgebreide koopgids voor akoestische gitaar en doe handige kennis op over de verschillende houtsoorten, modellen en meer. Of bekijk ons stappenplan voor het kopen van een gitaar.

 

Shoppen