Roland Boutique

De Roland Boutique lijn is een serie van limited-edition modules die een paar van de meest legendarische Roland synths zeer geloofwaardig weet neer te zetten. Deze zeer authentieke sound-reproductie is optimaal draagbaar gemaakt met de geringe afmetingen, ingebouwde speaker en batterijvoeding. Maak ouderwets goede muziek waar en wanneer je maar wilt!

De serie bestaat uit één klavier, waar je verschillende synth modules in kunt positioneren. Op dit moment kun je kiezen uit drie verschillende classic synths, maar de verwachting is dat Roland dit aantal zal gaan uitbreiden.

 

 

Classic Roland Synths

JUPITER-8

De Jupiter-8 is misschien wel de meest geliefde Roland-synthesizer. Bij zijn release in 1981 was deze 8-stemmige, analoge krachtpatser een ware revelatie, met een overvloed aan regelaars op het frontpaneel. De meeste parameters hadden een specifieke regelaar, wat muzikanten aanzette tot experimenteren, met als gevolg een klankrevolutie die mee de sound van de jaren ’80 heeft bepaald. De krachtige synthmotor was uiterst flexibel met discrete analoge circuits die alles aankonden van majestueuze, hemelse pads tot de meest punchy leadklanken – vooral wanneer alle 16 oscillatoren samenwerkten in unisono-modus. Hoewel hij maar enkele jaren werd geproduceerd, vinden we de ware erfenis van de Jupiter-8 bij de mensen die hem gebruikten. Destijds al sierde hij de keyboard-opstellingen van enkele van de grootste bands ter wereld en hij werd als snel dé referentie als je een vette sound zocht voor je plaat. Nadat Roland was gestopt met de productie van de Jupiter-8, werd het zelfs nog interessanter. Met de klank nog steeds erg in trek, maar slechts een beperkt aantal synths in omloop, werd de Jupiter-8 zeldzaam, duur en zeer gewild. De nalatenschap van de Jupiter-8 staat nog steeds even sterk als 30 jaar geleden – en hij klinkt nog altijd geweldig.

 

JX-3P

De JX-3P, geïntroduceerd in 1983, was Rolands eerste analoge synth met MIDI. Net als zijn Juno-vriendjes had hij een 6-stemmige polyfonie en een reeks analoge componenten, waaronder de klassieke voltage-controlled filter (VCF) van Roland. Maar het was de aanwezigheid van twee digitaal gestuurde oscillatoren (DCO’s) per stem die de klank een distinctief, diep karakter gaf waar muzikanten dol op waren – met alles van vette, zwiepende pads tot warme, karaktervolle leadklanken. De 3P stond voor ‘Programmable Preset Polyphonic’. Met deze synth had je dus onmiddellijke toegang tot vette klanken, via een rechttoe rechtaan bedieningspaneel op basis van druktoetsen. De JX-3P liet zich ook verregaand programmeren – vooral in combinatie met de optionele PG-200 controller die deze synth transformeerde tot een programmeerbare krachtpatser. Met die extra reeks draaiknoppen kon je de klank onmiddellijk bewerken en vrijuit experimenteren.

 

JUNO-106

De Juno-106 was een 6-stemmige analoge synth die uitkwam in 1984 en daarmee een van Rolands eerste MIDI-synths was. Als derde model in de Juno-serie, na de Juno-6 en de Juno-60, is de Juno-106 volgens sommigen een van de laatste grote synths van het analoge tijdperk; hij was in ieder geval een van de laatsten met zoveel specifieke regelaars en knoppen voor snel en gemakkelijk programmeren. De 106 behield het warme analoge signaalpad van zijn voorgangers, inclusief een zoetvloeiende 24db analoge low pass filter. Maar aangezien elke stem werd aangedreven door haar eigen digitaal gestuurde oscillator (DCO), was hij stabiel en betrouwbaar met superscherpe envelopes. Muzikanten omarmden al snel de veelzijdige Juno-106 en hij werd een echte studioklassieker (en is dat nog steeds). Bekend om zijn padklanken, maar ook in staat tot punchy bassen en scheurende leads, is de Juno-106 te horen op talloze platen en is hij een topfavoriet in de house- en technogenres. Bovendien, door zijn eenvoudige, hands-on bediening geeft hij een heel duidelijk beeld van hoe klanksynthese werkt en hoe je van nul af klanken kunt maken.