De voordelen van in-ear monitoren

Wanneer heb jij voor het laatst een goede ervaring gehad met vloermonitors? — De muziek goed hoorbaar, een aangenaam volume (zonder last te krijgen van je oren), geen feedback en een geluidstechnicus die direct reageerde op je wensen — Kan je je dit niet meer herinneren? Dan ben je niet alleen!

Iedereen die wel eens op het podium heeft gestaan heeft waarschijnlijk slechte ervaringen met vloermonitor systemen. Om de luisterervaring te verbeteren zijn In-Ear Monitor (of Personal Monitoring) systemen ontwikkeld. In-Ear systemen hebben vier grote voordelen: een superieure geluidskwaliteit, mobiliteit op het podium, draagbaarheid en persoonlijke controle.

Geluidskwaliteit

Verschillende factoren zijn van invloed op de superieure geluidskwaliteit van In-Ear systemen:

Volume
Bij traditionele vloermonitors is het geluidsniveau afhankelijk van de eindversterkers en de speakers. Daarnaast komt het vaak voor dat bandleden op het podium met elkaar de strijd aangaan voor het volume van “hun” input. Iedereen wil zichzelf per slot van rekening goed kunnen horen. De vocalist wil zichzelf beter horen dan de gitarist en de bassist heeft moeite om zichzelf te horen boven het geluid van de drummer. Hierdoor gaat de volume vaak omhoog terwijl de totale geluidskwaliteit achteruitgaat. Met een persoonlijk In-Ear systeem heeft de gebruiker altijd zijn of haar optimale mix op een aangenaam volumeniveau (zonder dat dit een negatieve invloed heeft op het gehoor).

Helderheid
De earphone sleeves van Shure zijn geluidsisolerend. Dit zorgt ervoor dat ze omgevingsgeluiden blokkeren. Doordat er minder “ruis” van buiten mengt met het geluid, is het geluid zuiver en kwalitatief zeer goed.

Feedback
Voor het publiek is het geluid ook vaak beter met In-Ear systemen. In-Ear systemen elimineren namelijk alle kans op feedback. Het geluid van In-Ear systemen komt binnen bij de oren van de artiest en kan niet worden gevangen door aanwezige microfoons. Dit in tegenstelling met reguliere vloermonitors. Vloermonitors richten het geluid namelijk op het podium, waar zich ook de microfoons bevinden die deze geluiden op hun beurt weer opvangen waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Mobiliteit

Vloermonitors centreren het geluid op één plek, op deze plek is het geluid goed (ook bekend als de “sweet spot”). Zet je echter een paar stappen naar links of rechts, dan klinkt het opeens stukken minder. Met In-Ear monitoring ontvang je het geluid in je oren en kun je dus op het podium bewegen terwijl de geluidskwaliteit hetzelfde blijft. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de akoestiek in verschillende ruimtes. Instellingen worden gemaakt op basis van jouw voorkeuren en blijven hierdoor constant, ongeacht de locatie.

Draagbaarheid

Voor artiesten en bands die vaak reizen is de draagbaarheid een niet te onderschatten factor. Een gemiddeld vloermonitor systeem bestaat uit minimaal 4 monitors (van 20 kg per stuk) en een versterker van 25 kg welke je elke show weer moet opbouwen, afbreken en vervoeren. Een compleet In-Ear systeem past in een kleine koffer. Een andere esthetische voordeel is daarnaast dat zonder vloermonitors (en de benodigde bekabeling) de algehele uitstraling van het podium netter en rustiger is.

Persoonlijke controle

Een ander voordeel is de directe en persoonlijke controle over de mix. De artiest is via de bodypack in staat om zelf aanpassingen aan te brengen aan het volume en aan de mix. Verdere personalisatie van de mix is mogelijk met de MixMode®. Hierdoor kan je via de bodypack zelf de balans aanpassen tussen de vooraf ingestelde mix1 en mix2. Het is mogelijk om te kiezen tussen beide mixen of een combinatie te horen met controle over het niveau. Doordat de artiest deze persoonlijke aanpassingen zelf kan aanbrengen heeft de geluidstechnicus de tijd en de ruimte om zich te concentreren op de fijne afstellingen van de gehele band.