Moderne alternatieven voor het Hammondorgel

Door de geschiedenis heen kom je hem tegen op iconische platen uit de soul, jazz, pop, funk, en vele andere genres: het Hammondorgel. Hoewel vele puristen nog altijd zweren bij een echt Hammondorgel, zijn er tegenwoordig zeer veel moderne alternatieven die een vergelijkbare ervaring leveren.

Welkom in de 21e eeuw!

Hammondorgels klinken te gek, daar zal niemand over twisten. Echter, doordat deze schitterende apparaten niet meer gebouwd worden zijn ze redelijk duur in aankoop en onderhoud. Bovendien wegen ze een ton en zijn ze onhandig om mee te moeten slepen van gig naar gig.

Voor de serieuze musici van deze eeuw bieden merken als Crumar, Nord, en Hammond volledig digitale alternatieven van dit legendarische apparaat. Deze bevatten stuk voor stuk de belangrijkste karaktereigenschappen, zoals een dubbelklavier, en de mogelijkheid een baspedalensectie aan te sluiten.

Hammond SK1 en de Hammond SK2

De Hammond SK1 is met een gewicht van nog geen 17 kilo het eerste ultra-draagbare orgel in de geschiedenis, en ook de eerste draagbare Hammond met een grote verzameling Extra Voices. Het drawbar-gedeelte is een compleet Hammondorgel met alle traditionele functies: echte mechanische drawbars, Chorus Vibrato, aanslaggevoelig klavier, en met de meest authentieke digitale Leslie ooit. Bij het SK2 model is er een tweede klavier met 61-toetsen toegevoegd, voor meer speelgemak. Je kunt de SK2 bespelen als een orgel met twee klavieren, of de drawbar/extravoice functies toewijzen aan een klavier naar keuze.

Naast de standaard klanken heb je ook de keus uit de "Vx" en "Farf" combo orgelmodellen, naast een assortiment van de mooie klassieke pijporgelklanken van het Hammond 935 kerkorgel. Daarnaast heb je nog geluiden van akoestische en elektrische piano's, klavecimbels, accordeons, vintage string synths, blaasinstrumenten en gestemde percussie om de verzameling compleet te maken.


Hammond XK3C

De XK3 biedt je de klassieke "tone-wheel" geluiden via 96-digitale tone wheels! De nieuwe Vase III sound-generator maakt het mogelijk om alle legendarische karakteristieke vintage Hammond B-3 geluiden te produceren. Daarbij heeft de Hammond XK-3 twee interne buizenvacuum die continu wisselen van pre-amp mode naar overdrive mode via een control knop. Maar wacht! De nieuwe Hammond XK-3 heeft ook 12 reverse color key presets, 3 drawbars sets, een 2-rotor digitale Leslie, en een 6-positie rotary vibrato-chorus knop; alle eigenschappen die je ook vind op de Hammond Vintage B-3. Maar er is meer! De XK-3 speelt als geen andere tone-wheel Hammond ooit kon -- een library van 132 programmable patches stelt je in staat om je eigen drawbar combinaties op te slaan. 


Crumar Mojo

Crumar verhoogt zijn normen met de introductie van de MOJO. Een compact, draagbaar, lichtgewicht, elegant, gemakkelijk te gebruiken dubbelklavier tonewheel-orgel die de best mogelijke orgelklanken produceert die verkrijgbaar zijn. MOJO werkt namelijk met GSi VB3 versie 2.

Onder de motorkap bevindt zich een heel controlecentrum dat je in staat stelt jouw geluid volledig aan te passen naar jouw wensen. Je hebt de keus tussen 22 verschillende virtuele generators om de bijbehorende vintage orgelklanken te krijgen. Daarnaast heb je de mogelijkheid je eigen generator te creëren en kun je nagenoeg alle parameters instellen zoals jij ze wilt.


Nord C2D COMBO ORGAN

Compleet met twee sets fysieke drawbars per klavier. De Nord C2D is het ultieme draagbare orgel voor serieuze organisten. De nieuwe preset-sectie aan de linkerzijde biedt een ongeëvenaard niveau van hands-on-controle. Het bovenste klavier en het gekantelde paneel zijn ontwikkeld voor een betere ergonomie. Een LCD-display is toegevoegd om gemakkelijker toegang tot programma's en instellingen te krijgen. De bediening is dus zoals je het van Nord kunt verwachten!

De Nord C2D heeft een nieuw ontworpen simulatie van de karakteristieke mechanische toetsklikken, een essentieel onderdeel van de klassieke tone-wheel ervaring. Bovendien biedt het vernieuwde percussiemodel meer controle over de percussieniveaus bij het afspelen van "near-legato". De Nord C2D bevat ook een vernieuwde Rotary Speaker simulatie van een vintage 122unit. Natuurlijk bevat de Nord C2D ook de Vox en Farfisa orgel transistor simulaties en het Barok pijporgel uit de befaamde Nord C2 Combo Organ.


Roland VR-09 V-Combo

Hoewel dit keyboard geen puur elektrisch orgel is, levert hij wel professionele orgelklanken. Voor mensen met een lager budget kan dat bijvoorbeeld een oplossing zijn!

Inspirerende sounds en pakken expressie. De compacte en verrassend betaalbare V-Combo VR-09 is een alles-in-één-klavier voor live spelende muzikanten. De hoogwaardige piano-, orgel- en synthesizerklankbronnen, die via 3 overzichtelijke secties van het frontpaneel te bereiken zijn, bevatten alle geluiden, die live écht noodzakelijk zijn. En die geluiden kunnen met een hele rits speelhulpen worden beïnvloed: er zijn 9 faders om de klanken te wijzigen (of te gebruiken als drawbars) en talrijke regelaars en knoppen voor het editen van de 7 effectblokken en andere parameters. Net zo handig zijn de “looper”-functie, een drumsectie met meeslepende ritmes, enz. Met zijn uitgebreid klankaanbod, zijn inspirerende bediening en een slimme gebruiksinterface is de V-Combo VR-09 precies wat je voor je optredens nodig hebt.