De Technics Grand Class SL-1200G

De Technics SL-1200 draaitafel is terug! Het laatste model van deze legende is de MK6, deze stamt alweer uit 2008. Maar Panasonic heeft aangegeven dat ze tijdens de NAMM2016 deze draaitafel in twee nieuwe varianten terug gaan brengen, namelijk de Grand Class Technics SL-1200G en de limited edition Grand Class SL-1200GAE.

Verbeterde direct-drive motor

Qua uiterlijk hebben ze weinig veranderd aan de Technics SL-1200, en waarom zouden ze ook? Het strakke design is zowel functioneel als elegant. De échte veranderingen zitten dan ook van binnen. Direct-drive draaitafels zoals de Technics SL-1200 hebben genoeg torsie om iedere plaat nagenoeg direct op de juiste snelheid te brengen. Maar bepaalde vibraties veroorzaakt door de motor kunnen subtiele snelheidfluctuaties veroorzaken die de lusiterervaring van vinyl toch wat verminderen. De nieuwe SL-1200G zal een nieuw soort direct-drive motor bevatten waar de ijzeren kern, die over het algemeen als de veroorzaker van de vibraties wordt gezien, niet in zit. Eventuele overige fluctuaties worden door de processor bestuurde positiesensoren onderdrukt en gecorrigeerd. Al het goede van het oude model gecombineerd met de nieuwste technologieën dus.

Limited Edition

Voor het 50-jarig bestaan van de Technics SL-1200 zullen ze de limited edition Grand Class SL-1200GAE uitbrengen. Dit is in essentie hetzelfde apparaat qua innerlijk maar hebben ze in plaats van een aluminium behuizing gekozen voor een magnesium behuizing. Daarnaast zal hij een duidelijk serienummerplaatje krijgen om te bewijzen dat het om een limited edition gaat. Het grootste voordeel is dat deze versie in eerste instantie eerder verkrijgbaar zal zijn.