Dave Smith DSM02 Character Module voor modulaire synthesizers

Dave Smith Instruments heeft deze week de DSM02 Character Module gepresenteerd. Het is hun tweede product dat te gebruiken is voor modulaire synthesizers. De module, geschikt voor het Eurorack-format, geeft je vijf digitale effecten, variërend van subtiel tot agressief, voor het vervormen en verdraaien van je geluid. Deze effecten, Girth, Air, Decimate, Hack en Drive zijn ook belangrijke onderdelen van Smith's veelgeprezen Pro 2 en Prophet 12 synthesizers.

"Het 'character-gedeelte' van de Pro 2 en Prophet 12 is een fundamenteel onderdeel van wat deze instrumenten hun unieke geluid geeft," aldus Smith. "Zoals onze gebruikers weten stuur je deze effecten van subtiel tot zwaar overdreven door alleen maar aan één knop te draaien. We wilden het makkelijk en betaalbaar maken voor modulair gebruikers om iets van dat karakter in hun opstelling te brengen."

'Girth' en 'Air' geven je een geraffineerde harmonische verbetering in lage- en hoge-frequenties, respectievelijk voor het polijsten en verfijnen van je geluid. 'Decimate' reduceert de sample rate om een lo-fi grunge toe te voegen. "Hack" is een bit-crusher die een zuiver signaal zodanig kan vernielen dat je het bijna niet meer herkent. En tenslotte voegt 'Drive' nog overdrive en verzadiging toe, met warmte aan de ene kant van de knop en een intense harmonische overload aan het andere eind.

De DSM02 module is 14HP breed in het standaard Eurorack-format, met 3,5mm telefoonconnecties. Dankzij een zorgvuldig ontworpen set inputs heb je individuele spanningscontrole over de effectniveaus. De module geeft je twee onafhankelijke audio-inputs en twee onafhankelijke audio-outputs met een gedeelde control, zodat je zowel mono als stereo kunt werken. Het digitale signaalpad geeft je een volledige 24-bit, 96kHz resolutie voor superieure audiokwaliteit en betrouwbaarheid.

Andrew McGowan van DSI zegt: "De mogelijkheden in de modulaire wereld groeien op dit moment explosief. We hebben zeer veel echt creatieve en expressieve tools voorhanden. Onze Curtis Filter module was onze eerste bijdrage en de gebruikers pikten het meteen op. Wat we nu doen is iets ingewikkelder, maar nog steeds fundamenteel voor het Dave Smith geluid. We denken dat de modulaire scene het geweldig gaat vinden!"