Happy Birthday to Yamaha Clavinova

30 Jaar en die gingen niet stilletjes voorbij! De YAMAHA Clavinova is jarig: 1983 tot 2013 Vier samen met ons 30 jaar Clavinova en profiteer van de vele verjaarsverrassingen.

Sinds 1983 is ‘Happy Birthday’ ongetwijfeld talloze keren op een Clavinova ten gehore gebracht. En op zijn dertigste verjaardag klinkt deze digitale piano, die ooit de muziekwereld op zijn kop zette, beter dan ooit. Want de afgelopen drie decennia hebben wij in harmonie gewerkt aan het voortdurend verbeteren van de technische en functionele compositie, de akoestiek en het uiterlijk van de Clavinova: niet alleen lijken deze instrumenten tegenwoordig wat speelgevoel en klank betreft op een concertvleugel, ze overtuigen ook met hun stijlvolle design en geavanceerde functies: van het geïntegreerde leersysteem, de intuïtieve bediening via kleurentouchscreens tot de complexe sampletechniek.


yamahataartInspiratie en voorbeeld bij de ontwikkeling waren voortdurend de grote broers en zussen: de klassieke piano’s en concertvleugels van YAMAHA. Meer dan 100 jaar know-how zijn in de waarste zin van het woord verwerkt in de compositie van de diverse Clavinova-modellen : in de studio, thuis of op het podium, voor beginners of voor ervaren pianisten, of u nu klassieke pianostukken of de nieuwste hits ten beste wilt geven – de digitale piano’s van YAMAHA bieden voor iedereen het perfecte speelgenoegen en geven uw gevoel al dertig jaar lang een muzikale vorm.

Om deze feestelijke gelegenheid met u te delen hebben wij tal van muzikale verjaarsverrassingen voor u voorbereid.

Yamaha Clavinova tijdlijn
1983: Yamaha onthult de eerste generatie Clavinova , de YP-40 – met een nieuwe eigen FM (Frequency Modulation) technologie en een nieuw klavier.

1986: Yamaha kondigt de CLP-50 aan en voor het eerst is de veelgeprezen AWM (Advanced Wave Memory) samplingtechnologie van Yamaha te horen – deze innovatie maakt gebruik van digitale opnames van de akoestische piano voor een zeer nauwkeurige simulatie van zijn traditionele tegenhanger.

1990: Met de lancering van de CLP-760 wordt voor het eerst Yamaha's AWM samplingtechnologie ‘Stereo Sampling’ toegepast voor extra realisme. Bovendien is dit model voorzien van een nieuw AE (Action Effect) klavier dat de aanslag van een akoestische piano nog nauwkeuriger simuleert.

1996: Een grote doorbraak voor de Clavinova is de introductie van de Graded Hammer-actie en dynamische stereosampling. Het zijn deze ontwikkelingen die de basis vormen voor de huidige Clavinova en ervoor zorgen dat de instrumenten worden omarmd door het muziekonderwijs en conservatoria.

1997: Dankzij nieuwe vormgeving als onder meer minivleugel staat de Clavinova voortaan ook volop in de belangstelling bij stijlbewuste klanten.

2005: Meer designvernieuwingen worden verwerkt in de veelgeprezen ‘Slimline’ Clavinova-modellen die ontwikkeld zijn voor moderne woonruimtes. De presspreview vond plaats in het hippe Londense ‘Sketch’ en werd bijgewoond door designpers en vipgasten, onder wie Jools Holland, Jonathan 'Jono' Coleman en James Nesbitt.

2006: De CGP-1000 wordt geïntroduceerd, vormgegeven als een ware vleugel en voorzien van “vibro-acoustic” technologie voor betere tonale nauwkeurigheid en een bijzondere resonantie.

2011: De nieuwe CLP-400 serie wordt onthuld en markeert een grootse doorbraak in aanslag en klank met de introductie van ‘Real Grand Expression’.

2012: De nieuwe CVP-600 serie verschijnt op de markt. Yamaha introduceert RGE (Real Grand Expression) in de CVP en biedt daarmee een eenvoudige en intuïtieve manier van spelen en bedienen. Yamaha maakt voor het eerst gebruik van touchscreens voor zijn digitale piano’s.