Looper Pedaal Kopen

Ben je op zoek naar nieuwe mogelijkheden en eindeloos veel inspiratie? Koop een loopstation! Een looper is één van de meest veelzijdige effectpedalen. Het stelt je in staat om de geluiden van je microfoon of gitaar op te nemen en direct te herhalen. Een looperpedaal voegt extra lagen aan je muziek toe zodat je moeiteloos unieke sounds kunt creëren. Je kunt dus je eigen backing track creëren en over je eigen akkoordenschema jammen!

Loopers zijn perfect voor one-man-performers. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden kun je één gitaar laten klinken alsof er een volledige band staat. Neem bijvoorbeeld een akkoordenschema of achtergrondvocals op en breng je eigen muziek naar een hoger niveau. In een band is een looper natuurlijk ook perfect te gebruiken door zowel gitaristen, toetsenisten als zangers. De cabaratier Najib Amhali maakte het apparaatje beroemd door te beatboxen met een loop station. De mogelijkheden zijn eindeloos. In de studio lijkt een looper overbodig, maar het bevordert zeker de creativiteit. En die heb je nodig als je de hele dag in de studio zit opgesloten!

DigiTech JamManeigenschappen loop stations

Ben je ervan overtuigd dat een looperpedaal de volgende stap is in je muzikale carrière? Dan is de volgende vraag wat je eisen zijn. Loop stations variëren van enkele pedalen tot zeer uitgebreide multipedalen. Een enkel looppedaal wil echter niet altijd zeggen dat de functionaliteit ervan ook beperkt is. Kijk bijvoorbeeld naar de Boss RC3: een looperpedaal met een zeer krachtige digitale signaalprocessor, drie uur aan opnames, ingebouwde drumpatronen en USB 2.0 connectiviteit. Dit pedaal maakt jouw gitaargeluid echt uniek. Als je op zoek bent naar nog meer functionaliteit, overweeg dan de Boss RC300. Dit pedaal heeft triple-stereo looping, een uitgebreid pedaalbord, ingebouwde effecten en nog veel meer. Qua looperpedalen is de RC300 absoluut het vlaggenschip van Boss. Dankzij meerdere inputs kun je tegelijkertijd je zang, gitaar of percussie loopen.

Bekijk alle looper pedalen >

Welk looperpedaal?

Met zoveel looperpedalen op de markt is het lastig om de juiste keuze te maken. Bedenk eerst goed wat je eisen zijn en waar je het pedaal voor gaat gebruiken. Bij het kiezen van een looperpedaal zijn de volgende eigenschappen cruciaal.

Geheugen en opnamelengte

Geheugen is een belangrijk aspect van een loopstation. De meeste loopers hebben ingebouwd geheugen dat uitbreidbaar is met SD-geheugenkaarten. De hoeveelheid geheugen is vooral belangrijk wanneer je loops in stereo- of CD-kwaliteit wilt opnemen. De DigiTech JamMan kan zelf bijvoorbeeld 32 minuten stereokwaliteit opnemen, en is uitbreidbaar met een SD-geheugenkaart of een USB-stick.

Meerdere loops tegelijkertijd

Sommige looperpedalen laten je slechts één loop tegelijkertijd afspelen. Wanneer je van plan bent om vooral solo’s over een akkoordenschema te spelen, is dat geen probleem. Maar voor het opbouwen van een volledig nummer is het noodzakelijk dat meerdere loops tegelijkertijd kunnen worden afgespeeld. Voorbeelden van looppedalen die dit kunnen zijn de Boss RC50 en de DigiTech JamMan Delay/Looper.

Stereo of mono output

Mono output voldoet als je het pedaal vooral thuis en voor de fun gebruikt. Een oefenversterker heeft doorgaans maar één speaker en stereo is dan overbodig. Bij live optredens en studio-opnames is stereokwaliteit echter noodzakelijk. Veel moderne pedalen bieden mogelijkheden om met stereogeluid te spelen, bijvoorbeeld een choruspedaal dat je audiosignaal in tweeën splitst.

Het aantal schakelaars

Het aantal pedalen of schakelaars op een loop station kan een groot verschil maken, vooral als je het pedaal live wilt gaan gebruiken. De schakelaars worden gebruikt om verschillende functies van het pedaal te activeren. Zo kun je er een loop opname mee starten, mee beëindigen of het geheugen wissen. Een looppedaal met maar één schakelaar vereist vaak meerdere handelingen voordat je een loop kunt beginnen of stoppen. Dat kan natuurlijk storend zijn als je live optreedt, zeker als je meer dan twee of drie loops tegelijkertijd gebruikt. Een loop station met meerdere schakelaars neemt meer ruimte in beslag, maar is vaak makkelijker in gebruik. Bij optredens of bij het gebruiken van meerdere loops tegelijkertijd raden we aan om een loop station met meerdere schakelaars te kopen.

Omgekeerde looping

Omgekeerde looping, of ‘reverse looping’, herhaalt een loop en speelt deze achteruit af. Dit is een speciale functie die lang niet iedereen zal gebruiken. Toch kan het een boost geven aan je inspiratie en creativiteit.

Midi synchronisatie

Midi synchronisatie laat je looppedaal samenwerken met externe midi apparatuur. Dit is bijvoorbeeld handig als je je loops wilt synchroniseren met andere muzikanten in je band. Deze technologie is nog volop in ontwikkeling. 

Bekijk alle looper pedalen >