Koopgids voor een digitaal drumstel


Digitale drumstellen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de slaapkamer of repetitieruimte van vele drummers. Ze zijn immers handig in gebruik: je kan er namelijk ‘stil’ mee drummen. Ze hebben daarnaast door de jaren heen een enorme evolutie gemaakt waardoor het verschil in gevoel tussen akoestisch en digitaal drummen bijna miniem is. Wij hebben een heel arsenaal aan digitale drumstellen die speelklaar staan in onze winkels. Je bent altijd welkom om één en ander uit te proberen! Hierbij geven we ons beste advies waar je op moet letten bij de aankoop van zo’n drumstel.

Rubberen pads of gaasvellen?

Er zijn drumstellen met rubberen pads maar ze worden schaars. Vroeger werden ze allemaal uitgerust met dergelijke pads maar met de opkomst van de gaasvellen lijken deze overbodig te worden. Het enige argument om nog rubberen pads te nemen is omdat het goedkoper is. Anderzijds is het speelgevoel van gaasvellen veel aangenamer! Het gevoel van die pads komt immers zeer dicht bij het gevoel wanneer je op een akoestisch drumstel speelt. Je kan daarbij ook nog eens de spanning zelf regelen naar jouw persoonlijke voorkeur.

De module is de motor van jouw drumstel

Tegenwoordig zijn de pads van alle digitale drumstellen zeer kwalitatief dus daar zit niet veel verschil meer op. De klankmodule is dan weer allesbepalend. Het zijn namelijk de mogelijkheden van deze module die vaak de totaalprijs bepalen. Je hebt basis klankmodules waar een dozijn aan drumstellen in werden geprogrammeerd en waar je al een heel eind mee aan de slag kan. Vaak zitten er een aantal songs bij om op mee te spelen, vergezeld van een metronoom en opnamefunctie (zo kan je datgene dat je speelde altijd opnieuw beluisteren). Daarnaast heb je zeer krachtige modules met enorm veel mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld heel wat parameters zoals de klank, de grootte van de trommels, de demping en het volume instellen. Bij de topreeksen kan je dan nog eens heel wat effecten en layers (twee klanken die samen klinken) gebruiken.

Technologie blijft evolueren

De technologie achter deze drumstellen blijft echter nog evolueren. Roland heeft enige tijd geleden immers de ‘digitale’ pads gelanceerd. Deze zijn nog aanslaggevoeliger en dat komt door het ingenieuze sensorsysteem dat werd ingebouwd. De precisie wordt scherper en de eindklank nog mooier. De USB-achtige verbinding maakt het plaatje compleet. Krachtpatsers met uitmuntende prestaties, dat zijn het!

Accessoires

Tenslotte geven we nog enkele belangrijke accessoires mee die niet onbelangrijk zijn bij de aankoop van een digitaal drumstel:

  • Een drummat zorgt ervoor dat jouw drumstel niet wegschuift als je erop speelt en is bovendien de ideale bescherming voor de ondergrond.
  • Er zijn digitale drumsets waar géén basdrumpedaal (of hihat-statief bij de geavanceerde modellen) is inbegrepen. Kijk zeker of je deze nog apart nodig hebt, dit staat vermeld op alle productpagina’s.
  • Drumkrukjes zijn onmisbaar, anders kan je niet achter jouw drumstel plaatsnemen.
  • Een hoofdtelefoon of versterker heb je nodig om jezelf goed te kunnen horen.
  • Bewaar jouw drumstokken steeds in een stokkenhouder zodat ze niet beschadigd worden of verloren gaan.

Uitbreiding

Het voordeel van een digitaal drumstel is dat je het gemakkelijk kan uitbreiden met extra pads. Veel klankmodules hebben meerdere ingangen om net die extra's te ondersteunen. Zo kan je bijvoorbeeld eerst een basisdrumstel aanschaffen en dat later altijd van een upgrade voorzien. De meeste pads zijn immers compatibel met alle modules dus daar hoef je je geen zorgen over te maken! 

Conclusie

Als je jouw eerste stapjes zet in de wereld van het drummen en je hebt nog geen keuze gemaakt tussen een akoestische of digitale drumset dan kan je opteren voor die laatste omwille van het geluid, de mogelijkheden en de compacte setting. De stand is gemakkelijk opvouwbaar en te transporteren, dus ook voor optredens kan dit handig zijn.

Indien je toch al wat ervaring hebt opgebouwd als drummer en je toch wat extra mogelijkheden wil, zoals de mogelijkheid om heel wat zaken aan te passen en opnames te maken op jouw computer (via USB), dan kan je opteren voor een duurder model.

Weet je niet wat voor jou de beste keuze is? Kom dan eens langs in één van onze winkels. Wij helpen je uiteraard graag verder bij deze toch wel belangrijke aankoop.

Bekijk hier alle digitale drumstellen!