Koopgids voor cymbalen

Iedere drummer stapt vroeg of laat in de enorme wereld van de cymbalen. Om jouw drumkit volledig af te maken zal je cymbalen uit moeten zoeken die perfect bij jouw smaak passen en dat is nogal een zoektocht. Tegenwoordig wordt het drummers echter een stuk makkelijker gemaakt met een bijzondere hoeveelheid geluids- en videofragmenten welke verspreid zijn over het internet. Daarmee kun je je als drummer al een stuk beter voorbereiden tijdens jouw zoektocht. In deze koopgids helpen we je nog een handje verder!

Allereerst is het handig om meer te leren over alle verschillende soort cymbalen. Daarmee kun je al een stuk preciezer zoeken. Iedere drumkit moet op zijn minst de volgende cymbaalsoorten bevatten: een hihat, een crash en een ride. Hoewel sommige mensen hier nog wel eens een beetje van afwijken zal iedere professional dit bevestigen. Heb je dus enkel een ketelset aangeschaft dan is het nodig om in ieder geval deze drie cymbals erbij te kopen.

Reguliere cymbalen

Hihat

Misschien wel het belangrijkste cymbaal voor een drumstel en zeker het meest herkenbare! De naam hihat komt van het Engelse "high hat". In feite werd hiermee verwezen naar de bovenste van de twee cymbals, welke als een hoed op de onderste staat. Deze cymbalset stond daarnaast vroeger namelijk laag op de grond, direct ter hoogte van het bijbehorende pedaal. Maar uiteindelijk is hij op een standaard gezet waardoor je ook met je stokken gebruik kon maken van de cymbals.

Een hihat bestaat in feite uit twee cymbalen die met de holle kant naar elkaar gericht zijn. Het bovenste cymbaal zit met een pin vast aan het pedaal waarmee de de hihat kunt openen en sluiten. Door het pedaal in te drukken klapt de bovenste helft van de hihat tegen de onderste en produceert hij geluid.

Crash

De crash is ook een bijzonder iconisch cymbaal. Dit cymbaal is speciaal gemaakt om een hard, knallend geluid te produceren. Vaak wordt dit geluid gecombineerd met de basdrum voor een nog spectaculairder effect. De crash is vooral essentieel om belangrijke stukken in de muziek de accentueren. Hij heet natuurlijk niet voor niets "crash". Het geluid dat hij produceert klinkt namelijk als een bijzonder harde knal.

Ride

De term ride komt van de manier waarop het cymbaal "meerijdt met de muziek". Zijn klank blijft namelijk zeer lang doorklinken. Bovendien wordt de ride bij veel muziekstijlen bijna continu bespeeld. 

Daar waar de crash vooral bedoelt is om heftige knallen te produceren op specifieke punten in de muziek, wordt de ride vaker gebruikt voor subtiele ondersteuning tijdens de muziek. Hoe de ride gebruikt wordt hangt zeer veel af van het genre en het soort drummer. In feite kun je de ride vergelijken met de hihat wat betreft functie. Sommige drummers houden ervan een ride te gebruiken als crash. Afhankelijk van hoe hard je slaat kan dit erg goed werken.

Effectcymbalen

Ten slotte is er de categorie effectcymbalen. Dit soort cymbalen komt in vele soorten en maten en is gemaakt om een specifiek effect te produceren. Of je nu een crash, hihat, splash, ride of china effectcymbaal koopt, met een effectcymbaal produceer je nog bijzonderdere klanken! Veelal is de vorm van deze cymbalen iets anders dan de reguliere versies. Soms zijn er zelfs grote gaten in geboord. Hierdoor worden de frequenties die de cymbalen produceren beïnvloed. De meest bekende, unieke effectcymbalen zijn de splash en de china.

Splash

De splash is een veel kleinere versie van de crash en produceert dan ook een hogere toon. Wat betreft functie is hij hetzelfde als de crash maar dan dus met een andere klankkleur. Mooi om te combineren met een normale crash voor extra variatie!

China

De china is een bijzonder uitziende cymbaal die gemaakt is om een heldere en explosieve klank te produceren. Wat betreft de functie valt hij wederom in dezelfde categorie als de crash en de splash. De china is echter wat betreft klank wel behoorlijk anders dan deze twee cymbalen. Hiermee vergroot je jouw klankpallet dus nog verder.

De grootte en dikte van een cymbaal

Ieder cymbaal is vaak verkrijgbaar in verschillende groottes welke in inches worden aangegeven. De grootte van een cymbaal heeft weer direct effect op de klank die deze kan produceren. De grootte vertaalt zich echter direct terug naar wat voor soort cymbaal het is. Hieronder zie je een kort overzicht van alle groottes en de bijbehorende namen. Zoals je ziet is er wat overlap tussen enkele modellen.

Splashes zijn tussen de 6" en 12"
hihats zijn tussen de 13" en 15"
China's tussen de 10" en 24"
Crashes tussen de 14" en 17"
• En ten slotte de rides tussen de 18" en 24"

Ook de dikte van een cymbaal heeft direct effect op de klank. Wanneer is een cymbaal dunner is, is het gemakkelijker om hem in beweging te krijgen en zo een flink hard geluid te produceren. Hoe dikker het cymbaal hoe meer moeite dit kost. Bij een dikker cymbaal heb je echter wel een veel groter dynamisch bereik. Het kost weliswaar meer moeite om het cymbaal in beweging te brengen, maar hoe meer kracht je geeft, hoe harder deze zal klinken. Dunne cymbalen klinken daarnaast doorgaans ook veel donkerder en lager qua klank dan dikke cymbalen.

Kooptips

Wil je één of meerdere nieuwe cymbalen aanschaffen? Dan is het een goed idee eventje de volgende tips door te lezen.

• Ieder cymbaal klinkt uniek. Zelf twee dezelfde modellen kunnen iets anders klinken! Ga dus vooral naar één van onze winkels toe en probeer de cymbalen rustig zelf uit. Zo weet je zeker dat je precies de juiste klank krijgt.

• Begin je net met drummen en heb je nog geen cymbalen? In dat geval kun je het beste kiezen voor een volledige set cymbalen. Daarmee heb je direct alle essentiële cymbalen bij de hand en kun je direct aan de slag.

• Iedere muziekstijl vereist zijn eigen soort cymbalen. Probeer goed te bedenken wat voor muziek je wilt gaan spelen voordat je cymbalen gaat aanschaffen. Hiervoor kun je goed onderzoek doen op het hele internet. Er zijn namelijk, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, vele verschillende metaallegeringen en soorten cymbalen!

Bekijk hier ons ruime assortiment van cymbalen >