Koopgids voor Basgitaar

Hoe kies je jouw basgitaar? Lees alle tips en tricks!

Deels ritme, deels melodie... het belang van de basgitaar in de moderne muziek is gewoonweg niet te ontkennen. Deze shopping gids van KEYMUSIC bevat essentiële informatie die je kan helpen bij het kiezen van de juiste basgitaar. Funk, Rock, Punk of Metal... we hebben de juiste basgitaar voor iedere muziekstijl. 

Er is veel om te overwegen bij de aankoop van een basgitaar, dus aarzel niet om contact op te nemen met onze specialisten in jouw favoriete KEYMUSIC winkel voor persoonlijke assistentie. Je kan ook een bericht sturen naar of telefonisch contact opnemen met onze centrale helpdesk voor meer informatie.

De anatomie van een basgitaar

Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere versie.

 Anatomie basgitaar

De houtsoort

HoutsoortenEen aantal factoren bepaalt de tonale eigenschappen van hout. De meeste gitaarbouwers zijn van mening dat het hout dat wordt gebruikt voor de top de belangrijkste factor is bij het bepalen van de kwaliteit van de klank van het instrument. Het is ook interessant om op te merken dat de klank van het hout kan verschillen, afhankelijk van in welk deel van de basgitaar het gebruikt wordt.

Houtsoorten bepalen slechts een deel van de uiteindelijke klank van een basgitaar. Net zo belangrijk zijn het ontwerp, vaardigheid van de maker en de kwaliteit van het gebruikte hout. De selectie van het hout kan echter wel een bepalende factor zijn bij het creëren van een bijzondere basgitaar of een basgitaar ontworpen voor een specifiek doel.

Ash en Alder (Essenhout en Elzenhout)

Essen en elzen zijn zeer vergelijkbaar en beide houtsoorten zorgen voor sustain en een evenwichtige toon die goed resoneert met rijke harmonische boventonen. De reden dat gitaarbouwers kiezen voor Ash is meestal vanwege de fraaiere patronen en houtnerven, welke zichtbaar zijn onder een transparante of semi-transparante finish.

Agathis

Vele fraaie instapmodellen zijn gemaakt van agathis, omdat het relatief goedkoop is. Wat klank betreft heeft deze houtsoort het midden tussen essen/ elzen en mahonie. Agathishout kan goed resoneren met een rijke klank die het lage middengebied benadrukt.

Mahonie

De klank van mahonie bassen is het best te typeren als warm en vol. De gemiddelde dichtheid en lage resonantie van mahonie geeft het onderste register van de basgitaar een uitgesproken accent. De fellere aanslagen van de snaar worden hierbij meer dan bij een ash of alder body afgerond.

Basswood (Lindehout)

De naam is al goed... Basswood is een favoriet voor bassisten die een breed scala aan muziek spelen. Een interessante kwaliteit van basswood is zijn extreme zachtheid, die trillingen gemakkelijk absorbeert. Het heeft een kortere sustain, waardoor het ideaal is voor een snelle of meer complexe speeltechnieken.

Maple (Esdoorn)

Maple is een houtsoort met een hoge dichtheid. Dit hout geeft een fenomenale sustain en een heldere en scherpe toon. Veel bassisten en opname ingenieurs zweren bij esdoorn vanwege de helderheid en definitie die het basgitaren geeft.

viersnarige of vijfsnarige basgitaar

5-string basgitaarAls je deze vraag moet stellen, ben je waarschijnlijk beter af met een traditionele 4-snarige basgitaar. Reguliere 4-snarige bassen hebben een smallere hals dan 5- of 6-snarige basgitaren en worden gestemd in het standaard E-A-D-G formaat. Dit maakt ze makkelijker te hanteren en ideaal om te leren spelen.

Er zijn echter een aantal muziekstijlen waarbij 5-snarige basgitaren in het voordeel zijn. Moderne kerkmuziek en country hebben bijvoorbeeld veel nummers in B, daarom is een B-E-A-D-G stemming ideaal. Welke stijl je ook speelt, 5- en 6-snarige basgitaren geven bassisten meer ruimte voor creativiteit. Vooral als je veel bassolo's speelt en de basgitaar gebruikt als lead performer, dan is een 6-snarige basgitaar een fantastisch instrument om ongekende muzikale hoogtes te bereiken.

standaardhals of Fretloze hals

Fretloze basgitaarEr zijn twee verschillende toets lay-outs om uit te kiezen wanneer je op zoek bent naar een basgitaar: fretten en fretloos. Een hals met fretten is de standaard gitaarhals, met stalen frets om elke halve toon van de chromatische toonladder te delen. Dit maakt het vinden van de juiste noten veel makkelijker, vooral als je net begint op het instrument.

Een fretloze bas heeft een hals zonder stalen frets - de toets is gewoon glad hout, vergelijkbaar met een contrabas of viool. Terwijl veel bassisten geloven dat fretloze bassen een warme en ronde klank bieden, is de toonhoogte van de noot helemaal afhankelijk van de positie van je vinger. Ervaren spelers vertrouwen op spier-geheugen om hun hand te plaatsen in de juiste positie, maar oefening baart kunst.

Akoestische Basgitaar of elektrische basgitaar

Als je op zoek bent naar een basgitaar, maar je wilt geen slaaf zijn van een versterker, dan is een akoestische bas misschien wel iets voor jou. Een akoestische basgitaar kan je vergelijken met een akoestische gitaar. Een akoestische bas produceert ook geluid zonder basversterker, dankzij een holle klankkast.

Hierdoor kan je unplugged spelen met een volle, krachtige klank. Deze instrumenten zijn perfect voor akoestische sessies, maar minder geschikt voor elektrische rock en popmuziek. Bijna alle modellen beschikken over ingebouwde elektronica, waardoor je profiteert van het beste van twee werelden. Speel unplugged waar en wanneer je wil, en als je extra volume nodig hebt sluit je hem aan op een versterker.

Akoestische Basgitaar

passieve pickup of Actieve pickup

Er zijn twee soorten pickups voor de basgitaar. Passieve pickups, die al sinds het begin van de elektrische bas gebruikt worden, bieden een dynamisch geluid en een warme en volle klank. Het nadeel van passieve pickups is dat ze je minder controle geven over de toon van je instrument. Dat is niet altijd een slechte zaak. Als je een vette en punchy klank zoekt zijn passieve pickups perfect voor jou.

Actieve pickups zijn een veel nieuwere ontwikkeling dan passieve pickups. Veel moderne bassisten beschouwen ze als het coolste ding sinds gesneden brood, anderen vinden het zowat duivelse doosjes. De klanken die actieve pickups produceren op een basgitaar zijn helder, percussief en met veel definitie. Bovendien zijn actieve pickups voorzien van een ingebouwde voorversterker, waardoor ze een veel hoger rendement leveren dan passieve pickups. Je moet niet vergeten om regelmatig de batterij te vervangen.

Bolt-on hals of Neck-Through-Body

Er bestaat enige controverse over welke bouwstijl het beste is voor basgitaren. Het bolt-on halsontwerp is de meest voorkomende en traditionele bouwmethode waarbij de hals een apart stuk hout is dat op de body wordt geschroefd. Er zijn enkele belangrijke voordelen van dit ontwerp, inclusief de mogelijkheid om de nek te vervangen als deze beschadigd is.

Bij een design met doorlopende hals beslaat de hals de gehele lengte van het instrument. Basgitaren met een doorlopende hals bieden meer sustain en meer overdracht van directe energie. Deze bassen zijn gemaakt van verschillende stukken hout die aan elkaar zijn gelijmd. Een voordeel van dit ontwerp is dat het hout meestal van zeer hoge kwaliteit is, wat de algehele klankkwaliteit van het instrument ten goede komt.

Precision en jazz basgitaren

Jazz Precision BassFender's Precision en Jazz bassen domineren de wereld van de basgitaar, en dat is geen toeval! Leo Fender en zijn kleine crew bedachten de eerste elektrische basgitaar meer dan 50 jaar geleden. En hoewel beide modellen de afgelopen 50 jaren op vele punten zijn veranderd en verbeterd, bouwen de nieuwe P-Bass of J-Bass die je vandaag koopt nog steeds voort op de traditie van de klassieke originelen.

Dus hoe verschillen ze? Waarom heeft de ene bassist voorkeur voor de P-Bass en een ander voor de J-Bass? De belangrijkste verschillen kunnen worden samengevat in drie gebieden: de body, de hals en de pickups. 

Bodyontwerp

De Precision Bass was een radicaal ontwerp in 1951. Zijn diepe dubbele cutaways en het vernieuwende ontwerp was iets dat de wereld niet eerder had gezien. Vanaf 1954 kreeg de Precision Bass een contour body, vergelijkbaar met de nieuwe Stratocaster. Tot dan was de Precision Bass een recht stuk hout geweest zonder de fijne ronde lijnen . Dannkzij deze nieuwe ergonomische inkepingen aan de onderkant en bovenkant werd de P-Bass beter bespeelbaar en zeer comfortabel. De originele Precision body werd gemaakt van essenhout, maar vandaag de dag kan je kiezen uit modellen met essen of elzen bodies.

De Fender Jazz Bass kwam voor het eerst op de markt in 1960. Deze basgitaar heeft een offset body met slankere taille, afgeleid van de Jazzmaster gitaar, welke enkele jaren daarvoor was geintroduceerd. Dit verplaatst de massa van de body naar voren en uit de weg van de rechterarm. Net als bij de P-Bass zijn er essen en elzenhout modellen van de J-Bass beschikbaar.

"C"-vormige hals

De meeste Precision en Jazz Bass productiemodellen hebben wat Fender noemt een "moderne C-vormige" hals . De hals is altijd gemaakt van maple (esdoorn) met een toest van esdoorn, palissander (rosewood) of pao ferro. Ondanks deze overeenkomsten zijn de halzen toch behoorlijk verschillend. De Precision hals heeftr een vrij constante dikte en versmalt lichtjes bij het naderen van de topkam. De P-Bass hals vet en stevig. De hals van de Jazzbas is ter hoogte van de topkam een stuk smaller. De afstand tussen de snaren in bij de J-Bass een stuk kleiner bij de gitaarkop en loopt meer taps toe richting de brug. Veel spelers met kleinere handen kunnen hierdoor makkelijker de vingers plaatsen.

Verschillende Pickups

Soundgear BassenBij de eerste release van de Precision Bass had dit instrument een single-coil pickup met een verchroomde afdekplaat. Binnen een paar jaar stapte Fender over op een split-coil pickup, met een meer gedefinieerde en solide basgeluid. De Jazz Bass werd uitgebracht met dubbele 8-polige humbucking pickups, waardoor bassisten een grotere verscheidenheid aan klankmogelijkheden kregen. Het eindresultaat was een basgitaar met een heldere klank en meer tonale variaties, dankzij een pan-knop die de balans tussen de twee pickups aanpast.

Ibanez Soundgear en verder

De Ibanez Soundgear (SR) serie is een lijn van elektrische bassen die voor het eerst op de markt verscheen in 1987. Het belangrijkste doel van de SR basgitaren was om een ​​dunne, snelle en soepele bas te maken met veel gemak en speelcomfort. De SR bassen staan bekend om de gladde en ergonomische body. Ibanez ontwikkelde een nieuw instrument met een krachtig geluid dankzij de humbucking pickups.

Bassisten die veel heftige muziekstijlen spelen zoals metal hebben vaak de voorkeur voor dit type basgitaren met slanke en snelle halzen. Ook bassisten die op zoek zijn naar een veelzijdig en betaalbaar instrument kiezen vaak voor dit soort basgitaren.

Baseer je beslissing op de feiten!

Het is niet eenvoudig om begrippen als "gevoel" en "bespeelbaarheid " onder woorden te brengen. Maar hopelijk heeft deze shopping gids je meer inzicht gegeven in de wereld van de elektrische basgitaar. Een ding is zeker - jouw KEYMUSIC specialist kan je helpen bij het vinden van de juiste basgitaar! Kom naar jouw favoriete winkel of neem contact op met onze centrale helpdesk.

Bekijk alle basgitaren >