Koopgids voor audio-interface

Bij het kiezen van een audio-interface zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende soorten om uit te kiezen dat het overzicht al snel kwijt is. Hieronder zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

Kom je er niet uit? Kom eens langs in één van onze winkels

Wat is een audio-interface

Home studioEen interface is de hardware die je computer verbindt met een microfoon of andere audioapparatuur. Een audio-interface zet het analoge signaal om in digitale informatie die je computer kan verwerken. Diezelfde interface kan het proces ook andersom uitvoeren. De interface ontvangt dan digitale informatie van je computer en zet deze om in een analoog signaal dat hoorbaar is door je monitors of koptelefoon. Audio-interfaces hebben vaak line-inputs en line-outputs, één of meerdere microfoon preamps en soms digitale inputs of outputs.

De voordelen

Je kunt in sommige gevallen natuurlijk de geluidskaart van je computer gebruiken. Technisch gezien is de geluidskaart een interface met minimale mogelijkheden. In veel gevallen is een speciale interface beter en makkelijker. De meeste geluidskaarten hebben één input, één output en veel last van ruis en latency. Daarnaast is het natuurlijk niet mogelijk om een volledige drumkit op te nemen via één of twee ingangen. Ook voor het afspelen van audio is een interface een betere keus: deze speelt audio af op productiekwaliteit die nodig is voor het produceren en mixen.

De input/output configuratie

Audio interface ApogeeDe belangrijkste eigenschappen van een interface zijn de inputs en de outputs. Deze in- en uitgangen worden gebruikt om instrumenten en microfoons op aan te sluiten. De hoeveelheid inputs en outputs is afhankelijk van je wensen. Ben je een singer-songwriter en neem je je instrument en vocals apart op? Dan heb je aan één input genoeg. Vanzelfsprekend heb je meer inputs nodig als je meerdere tracks tegelijkertijd op wilt nemen.

Naast de hoeveelheid inputs en outputs is het van belang van welk type deze aansluitingen zijn. De meeste interfaces hebben minstens één of twee preamps voor microfoons. Als je een condensatormicrofoon gebruikt, is het noodzakelijk om fantoomvoeding te gebruiken. Wanneer je een keyboard of gitaar direct op de interface wilt aansluiten heb je instrument-level inputs nodig (hi-Z inputs). Line-level inputs en outputs zijn ideaal voor het aansluiten van bijvoorbeeld een externe processor, een koptelefoon of studiomonitors.

Digitale aansluitingen lijken op het eerste gezicht niet interessant, maar kunnen op den duur zeker van pas komen. Er zijn bijvoorbeeld high-end microfoon voorversterkers met S/PDIF output die dan direct kunnen worden aangesloten. Deze aansluitingen gaan niet ten koste van de hoeveelheid line-level inputs. Een interface met een standaard ADAT Lightpipe input of output kan worden verbonden met een 8-kanaals microfoon voorversterker. Met acht extra kanalen verander je je kleine interface in een handomdraai in een compleet systeem waar je een band mee op kan nemen.

Verbinding met de computer

Home StudioNiets is zo veranderlijk als de wereld van computers. Er is echter een aantal soorten verbindingen die als de standaard worden gezien. Dat is USB, FireWire, PCI en Thunderbolt.

De meeste computers hebben tegenwoordig een USB 2.0 aansluiting, terwijl FireWire vooralsnog vooral op Macs wordt gevonden. Beide protocollen halen gemiddeld dezelfde snelheid, namelijk 480Mbps. Dat is snel genoeg om ruim 60 sporen tegelijkertijd op te nemen. Sommige interfaces maken nog gebruik van USB 1.1. Vergis je niet: ook hiermee kun je nog twee tracks tegelijkertijd opnemen op 96kHz en 24 bit. USB 2.0 is meer dan tien keer zo snel en is dus snel genoeg voor een uitgebreide homestudio. Er is zelfs een nog snellere variant op de markt: USB 3.0. 

FireWire of USB

Ondanks de grote snelheid van USB 2.0 en 3.0 is een FireWire-interface zeker het overwegen waard. Het voordeel van FireWire is namelijk dat de data op een meer gelijkmatige manier wordt overgebracht dan bij USB. Dit komt vooral tot uiting bij het gebruik van virtuele instrumenten. Er treedt dan weinig tot geen latency op. Het heeft een ontwerpvoordeel, niet omdat het een grotere snelheid aankan, maar omdat het directe interactie toestaat en het eigenlijk direct geïmplementeerd wordt in de hardware. USB gebruikt een single root hub die het pakketmanagement onder zijn hoede heeft. Dat is geen gevaar voor bandbreedte, je kunt immers zoveel datapakketjes sturen als je wilt, maar de interactie is niet zo direct als bij FireWire. Het voordeel van USB is echter dat veel USB-interfaces geen aparte voeding nodig hebben.

Een PCI-interface is kaart-gebaseerd en kan daarom niet in laptops worden geïnstalleerd. Omdat de interface direct in de computer wordt geplaatst heb je minder last van latency (vertraging) of een lage overdrachtssnelheid. PCI-interfaces zijn gemaakt om veel sporen tegelijk op te nemen en hebben een hoge kwaliteit. Daarom zijn ze vaak iets duurder dan FireWire of USB-interfaces. Ook PCI-kaarten worden steeds zeldzamer. Vanaf nu worden computers vaak uitgerust met USB 3.0 en Apple computers met Thunderbolt. Thunderbolt is een vervanging van alle bovenstaande mogelijkheden en is op dit moment de beste manier om een interface aan een computer te koppelen.

Bedenk waar je een interface voor nodig hebt. Wil je alleen geluid opnemen zonder dat dit moet worden gemonitord of zonder dat je gebruik maakt van virtuele instrumenten? Dan zal elke USB 1.1 interface voldoen. Gebruik je veel sporen tegelijk en wil je geen last hebben van latency? Kies dan voor een PCI, FireWire of Thunderbolt-interface met een ruime bitdiepte en sample rate. Voor een gemiddelde home studio is het type verbinding minder van belang en is het onnodig om daar extra voor te betalen. 

technische specificaties

Veel mensen vragen zich af of bit depth en sample rate echt verschil maken. Het antwoord is simpel: ja, bitdiepte en sample rate zijn belangrijk.

Bit depth

Bitdiepte heeft een grote invloed op je audio. Onthoud dat één bit gelijkstaat aan 6dB. Dat betekent dat een standaard 16-bits audio-CD een dynamisch bereik heeft van 96dB. Het probleem is dat de ruis bij digitale audio op een vrij luid niveau is. De dynamic range die overblijft zal relatief klein zijn en er treedt snel ruis op in de stille gedeeltes van je audio. Professionele producers gebruiken altijd 24-bits interfaces. Met een dynamisch bereik van 144dB is het verwerken van audio een eitje.

Sample rate

Het belang van sample rate is een stuk subjectiever. Elke sample is een digitale ‘snapshot’ van de audio die wordt verwerkt. De standaardfrequentie van 44,1kHz van CD’s betekent dat de interface elke seconde 44 duizend digitale snapshots maakt. Het omzetten van een analoog naar een digitaal signaal vereist twee samples (de boven- en onderkant van de geluidsgolf). Een sample rate van 44,1kHz kan dus audiosignalen verwerken tot een frequentie van 22,05kHz. Dat zou voldoende moeten zijn, aangezien het menselijk oor slechts geluiden hoort tot 20kHz. Sommige audiotechnici zijn echter van mening dat een hogere sample rate ervoor zorgt dat er meer waardevolle informatie wordt opgenomen en omgezet. Daarom werken de meeste producers met een sample rate van 48kHz, 96kHz of zelfs 192kHz. 

Bekijk alle audio-interfaces >