Koopgids voor akoestische gitaarversterker

Het kiezen van de juiste akoestische gitaarcombo is erg belangrijk. Er zijn veel opties en overwegingen die je mee moet nemen in je besluit. Welke versterker voor jou geschikt is, is afhankelijk van je muziekstijl en de situatie waarin je een versterker nodig hebt.

Twijfel je nog en wil je persoonlijk advies? Kom eens langs in één van onze winkels. We helpen je graag!

Waarom een akoestische gitaarcombo

AER versterjerBij een optreden is het noodzakelijk om je gitaar te versterken. Daarvoor kun je gebruikmaken van een microfoon of een DI-box waarbij de gitaar direct op de geluidsinstallatie wordt aangesloten. Een akoestische gitaarversterker geeft je echter meer controle over de klank van je gitaar. Verder is het met een versterker mogelijk om je gitaar te versterken als er geen PA-systeem aanwezig is.

Eigenschappen van akoestische gitaarcombo's

Een versterker voor een akoestische gitaar verschilt in diverse opzichten van een standaard gitaarversterker.

Feedback control

Het signaal van een akoestische gitaar wordt doorgaans opgepikt door middel van een piezo-pickup of een microfoon. Daarom is er altijd een kans aanwezig dat er feedback (rondzingen) optreedt. Om dit te voorkomen zijn akoestische gitaarversterkers uitgerust met een vorm van feedback onderdrukking.

Ingebouwde effecten

Een ingebouwd effect kan variëren van een simpele compressor tot een ingewikkelde loopfunctie. Bij het kiezen van een versterker is het dus van belang te weten welke effecten je wilt gaan gebruiken. Een ingebouwde reverb zorgt voor een dikke en robuuste klank en kan altijd van pas komen, maar een loopfunctie moet echt bij je speelstijl passen. Bedenk goed wat je wilt en onthoud dat het altijd mogelijk is om achteraf een los effectpedaal te kopen.

Meerdere kanalen

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een akoestische gitaarversterker is de mogelijkheid om er een microfoon op aan te sluiten. Doorgaans betekent dit dat er een XLR input aanwezig is. Soms is er een optie voor fantoomvoeding aanwezig. Het combineren van gitaar en zang over een enkele versterker vereist wat handigheid, maar het stelt je in staat om op te treden zonder dat je een uitgebreid PA-systeem nodig hebt.

Het belang van vermogen

Als je van plan bent om je versterker alleen thuis te gebruiken, is 20 tot 30 watt meer dan voldoende. Voor kleine optredens, in een muziektent of een koffietentje, is het raadzaam om een versterker te kiezen met meer power. Doorgaans is een versterker van 50 of 60 watt voldoende. Krachtige versterkers van 100 watt of meer zijn alleen bruikbaar bij grote optredens waarbij je met een drummer speelt.

stereoversterkers

De keuze tussen mono of stereo is afhankelijk van de klank die je zoekt en de soort effecten die je wilt gebruiken. Een ping-pong delayeffect zal niet uit de verf komen bij een versterker met een enkele speaker. Als je weinig effecten gebruikt, is een monoversterker meer dan voldoende om een mooie natuurlijke klank te produceren.

Loud X Artist

Waar moet je op letten bij een akoestische gitaarcombo

Het type versterker

Er zijn twee typen versterkers: solidstate versterkers en buizenversterkers. Een solidstate versterker gebruikt transistors voor de preamp en power gedeeltes. Ze zijn erg duurzaam en versterken een clean en natuurlijk geluid van het signaal. Een buizenversterker versterkt het signaal tot een warm, vet en organisch geheel. Deze versterkers zijn iets onderhoudsgevoeliger omdat de buizen kapot kunnen gaan of vervangen moeten worden.

Aantal kanalen

Als je graag wilt zingen bij je gitaarspel, is het aan te raden een dual channel versterker te kiezen. Zodoende is het niet nodig een groot en duur PA-systeem aan te schaffen. Let op dat de versterker beschikt over fantoomvoeding als je gebruik wilt maken van een condensatormicrofoon.

vermogen

In kleine ruimtes is een laag vermogen voldoende. Bij grotere optredens of samenspelen met een drummer is het raadzaam om een versterker te kiezen met een hoger vermogen.

Mono of stereo

Een stereoversterker biedt meerwaarde als je gebruik wilt maken van stereoeffecten. Anders is een monoversterker voldoende.

Onboard effecten

Versterkers zijn er in alle soorten en maten en op bij sommige is een groot arsenaal aan effecten ingebouwd. Bedenk van tevoren welke effecten je wilt gebruiken. Het is natuurlijk ook mogelijk om losse effecten te gebruiken.

Feedback onderdrukking

Akoestische gitaren die worden versterkt hebben snel de neiging om te gaan rondzingen. Het is verstandig een versterker te kiezen met een ingebouwde feedback onderdrukking. 

Bekijk alle akoestische gitaarcombo's >