Koopgids voor een akoestisch drumstel


Een akoestisch drumstel is een krachtig instrument. Je bent immers de leidende factor van de band en bepaalt het ritme en het tempo. De klank van zo’n drumstel is afhankelijk van de houtsoort en grootte van de trommels. Jouw eigen speelstijl is het eindresultaat. Een akoestisch drumstel ziet er soms wat bombastisch en overweldigend uit, dus wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Shellset of compleet drumstel: een belangrijk verschil

We maken allereerst een onderscheid in wat er allemaal is inbegrepen bij jouw drumstel. Zo bieden we heel wat drumstellen aan waar alles inclusief is: de drums zelf, alle statieven (de hardware) en de bekkens (cymbalen). Maar er zijn ook shellsets; dat zijn drumstellen waar je enkel de ketels aankoopt. Hier dien je nog aparte hardware of bekkens bij te voorzien, maar daar kunnen wij je uiteraard bij helpen! Een snaredrum is bovendien ook niet altijd inbegrepen bij zo’n ketelset.

Verschillende configuraties

Fabrikanten stellen bij hun drumstellen vaak een tweetal configuraties voor. De meest populaire zijn de Fusion sets en de Rock drumsets. Bij de Fusion configuratie gaat men vaak uit van een 20 of 22 inch basdrum, 10 en 12 inch toms en een 14 inch floortom. De Rock configuratie bestaat dan weer uit een 22 inch basdrum, 10 en 12 inch (of 12 en 13 inch) toms en een 16 inch floortom. De snaredrum is daarbij steeds 14 inch van grootte. Maar er is meer: je kan elk drumstel ook apart gaan samenstellen. Men biedt immers in vele gevallen alle trommels ook apart aan en dan kan je echt gaan kiezen wat voor jou het beste aanvoelt.

Houtsoorten

De houtsoort heeft een grote invloed op de klank. Drumstellen worden gemaakt van laagjes hout die tegen elkaar gelijmd zijn en afhankelijk van het aantal lagen krijg je een andere dynamiek. De meest voorkomende houtsoorten zijn: Maple (Esdoorn), Birch (Berk), Mahogany (Mahonie) en Poplar (Populier). Iedere houtsoort heeft een andere klank. Zo klinkt Maple heel open en helder terwijl Birch veel meer power en kracht geeft. De muziekstijl die jij verkiest is belangrijk voor de houtsoort: jazzdrummers zullen eerder Maple kiezen en metalfans zullen meer houden van Birch. Maar geen nood: er is voor ieder wat wils! Fabrikanten houden zich de dag van vandaag dan weer bezig met het vernieuwen van de technieken om zo’n ketel te maken. Sommige ketels worden gemaakt door hout gelamineerd (in laagjes) in een mal te doen terwijl anderen het hout stomen en zo buigen in de goede vorm.  De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hardware

De noemer voor alle statieven en pedalen is de hardware. Zo heb je bij een drumstel steeds een basdrumpedaal en een hihatstatief nodig. De snare zetten we op een speciaal snaredrumstatief. De bekkens hangen we op rechte of boom (statieven met een kantelbare arm) cymbaalstatieven. Een drumkruk is tenslotte hoogst noodzakelijk en erg belangrijk, het comfort bepaalt daarbij namelijk het speelgemak.

Bekkens

Bij de meeste startersdrumstellen krijg je naast de hardware ook een set met bekkens. Deze bestaat doorgaans uit een 14 inch Hihat, een 16 inch Crash en een 20 inch Ride. Je kan die uiteraard nog aanvullen met een extra 18 inch Crash, een Splash of een China cymbaal. Daarvoor heb je meestal wel nog een extra cymbaalstatief nodig.

Accessoires

We helpen je graag met enkele belangrijke accessoires die welkom zijn bij de aanschaf van een akoestisch drumstel:

  • Een drummat is een onmisbaar item. Het zorgt er niet alleen voor dat je drums niet zullen schuiven maar evengoed als bescherming voor de ondergrond.
  • Een drumkruk is niet altijd inbegrepen. Een goed zittende stoel is heel belangrijk om lang te kunnen genieten van jouw drumstel.
  • Jouw drumstokken kan je kwijt in een handige stokkenhouders zodat deze niet beschadigd of verloren kunnen geraken.
  • Gehoorbescherming is noodzakelijk indien je gedurende lange tijd op jouw drumstel wil kunnen spelen. Gebruik hiervoor een speciale hoofdtelefoon of oordopjes.
  • Zoals eerder vermeld is er bij een shellset geen hardware of bekkens inbegrepen. Wij bieden handige pakketten voor zowel bekkens als hardware om je snel op weg te helpen!

Onderhoud en nazorg

Het is belangrijk om af en toe de vellen van jouw drumstel te vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat jouw drums goed blijven klinken. Het vel van de snaredrum wordt het vaakst vervangen omdat dit natuurlijk het meest te verduren krijgt!

Verder kan je jouw drumstel af en toe schoonmaken met een speciaal poetsmiddel. Ook jouw cymbalen kunnen af en toe wat extra onderhoud gebruiken. De hardware kan je dan weer regelmatig invetten met een speciale olie zodat de schroeven gemakkelijk aan te draaien blijven.

Als je jouw drumstel vaak wil vervoeren kan het handig zijn om hier een hoezenset voor aan te schaffen. Hierdoor blijven de drums beter beschermd tijdens het transport. Voor de cymbalen hebben we handige tassen om deze eveneens netjes te houden.

Conclusie

Laat je vooraf goed informeren bij de aankoop van een akoestisch drumstel om zo een mogelijke miskoop te vermijden. En vooral: een akoestisch drumstel moet je getest hebben. Zo kan je aanvoelen welk type het beste bij je past. Ga daarvoor vooral niet af op YouTube filmpjes want de klank kan daarin zodanig bewerkt zijn dat de drums in het echt helemaal anders klinken. Wij hebben een fantastisch team van specialisten voor je klaarstaan die er alles over weten dus aarzel niet om contact met ons op te nemen of even langs te komen in één van onze winkels.

Bekijk hier alle akoestische drumstellen!