Interview met de KEYMUSIC Gitaartechnicus, Robin Baard

Hij is de vaste gitaartechnicus van Jett Rebel en Adje Vandenberg en leverde al meerdere malen zijn technische diensten bij Van Velzen, Within Temptation en Di-rect. In Maart brengt hij een plaat uit met zijn eigen nieuwe band STAVAST. En ondertussen staat deze sympathieke jongeman voor jou klaar om gitaarreparaties uit te voeren bij Keymusic Rotterdam. We spraken met Robin Baard over zijn loopbaan als gitaarreparateur.

Vertel eens wat over je achtergrond; hoe ben je in de gitaarreparaties verzeild geraakt?

Hm, dat is eigenlijk per toeval. Ik werkte al jaren als gitaartechnicus bij bands. Daar hielp ik met het opstellen en afbreken van backline bij optredens, festivals en clubshows. Daar heb je altijd een onderverdeling bij bands zoals drums en keyboards en ik deed altijd gitaar, omdat ik gitarist ben.

De band waarmee ik begonnen ben was de Heideroosjes. Omdat ik ze kende en zij iemand nodig hadden op tour ging ik mee. Terwijl ik niet helemaal wist hoe een live productie nou echt werkt. Aan de hand daarvan werden de bands en de producties steeds groter, maar van echt repareren kon je nog niet spreken het was meer een beetje afstellen. Toen ging ik in 2010 bij Keymusic werken waar ik een hoop heb geleerd qua reparaties.

Ik was altijd al geïnteresseerd in hoe gitaren in elkaar zaten en zo trok ik ooit m’n eerste gitaar uit elkaar om te zien wat voor onderdelen erin zaten om vervolgens te proberen die gitaar weer in elkaar te zetten. Ik had er nog geen verstand van dus dat lukte mij maar nauwelijks. Op een gegeven moment ging ik zelf projectjes beetpakken, zoals basgitaren uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Net zo lang tot het wel perfect was.

Ik heb nooit echt gedacht, "nou daar wil ik meteen m’n brood mee verdienen". Ik vond het vooral heel erg interessant. En het kwam voortvloeien van mensen die naar me toe kwamen om een gitaar af te stellen. Ik stelde die gitaar dan af hoe ik het zelf het beste vond en blijkbaar vonden mensen dat heel prettig. Op een gegeven moment kwamen er steeds meer mensen die dat vroegen, dus toen ging ik daar eigen marketing mee doen via instagram en facebook. Langzamerhand werden de klanten voor wie ik werkte ook steeds groter: Van Velzen, Within Temptation, Di-rect, allemaal bands waar ik af en toe inviel. Toen ben ik ook meer gereedschap gaan kopen en kwamen er steeds meer uitdagingen van mensen.

Je bent dus begonnen bij bandjes. Doe je dat nog steeds?

Dat doe ik nog steeds. Op dit moment is Jett Rebel vast. En Adje vandenberg met zijn band. Voor Jett Rebel ben ik een soort van hoftechnicus. Ik stel al zijn gitaren af en repareer ze allemaal. Als er op tour bij bands iets gefixt moet worden, dan doe ik dat op locatie of ik neem het mee naar huis. Bij Jett Rebel ga ik zelfs naar zijn huis, omdat hij zoveel gitaren heeft. Dan neem ik gewoon m’n spullen mee en ga ik daar repareren.

Over wat voor reparaties hebben we het dan?

Het gaat altijd om electronica, bruggen, topkammen en frets. Dat zijn een beetje de kernpunten van een gitaar die snel iets te lijden hebben en waar je iets aan moet doen.

Wat is volgens jou de meerwaarde van in-store reparaties?

Mensen zien je daadwerkelijk bezig. Voor Keymusic is het vooral een service-tool; je hoeft de mensen niet ergens anders heen te sturen voor reparaties. Het geeft ook iets ambachtelijks weer. Daar is mijn ruimte hier ook naar gestyled. Het heeft een knusse, warme, saloon- achtige vibe waardoor je je snel thuis zult voelen. Daarbij is het semi open, dus je kan enigszins als klant naar binnen kijken. Je houdt feeling met de markt. Ik vind dat je een hele hoop gitaarreparateurs hebt die een soort van kluizenaars zijn. Je raakt zo snel afgezonderd. Nou wil niet perse zeggen dat bij iedereen dat zo is, maar je bent heel erg gefocust op je ding, want het is heel erg precies werk. Bij Keymusic sta ik niet op de afdeling, maar wel in de winkel, waardoor ik overzicht heb in termen van bijvoorbeeld nieuwe producten. Aan de hand van de reparatie of vraag waar mensen mee komen, heb ik hierdoor een duidelijk beeld van wat er in de markt speelt en dat vind ik fijn en heel belangrijk.

Wat is je specialiteit bij een gitaar? Heb je een typische signature?

Afstellen. Ik weet precies wat een gitaar nodig heeft om goed te klinken. Als een gitaar fretproblemen heeft kan die niet perfect worden afgesteld en heb je daar een compromis in. Als een gitaar een slechte topkam heeft, dan ontstemt hij veel. Dus dat zijn allemaal dingen die verband met elkaar hebben. Het is niet zo zeer één specialiteit, maar van alles wat ik aanbied, weet ik dat ik dat heel goed kan.

En je weet dus ook waar de oorzaak vandaan komt?

Ja, vaak wel. Soms is het ook gewoon zoeken. Geen enkel probleem is exact hetzelfde, maar door de ervaring leer je hoe je moet zoeken naar het probleem. Dat maakt het ook uitdagend, anders is het continu hetzelfde.

Waar speel je zelf op?

Ik ben vooral een Gibson-man, maar in mijn arsenaal ontbreekt ook een Fender Telecaster niet.

Speel je zelf in een band?

Ook nog! Ik heb sinds een tijdje een band met de oude zanger van de Heideroosjes. STAVAST heten we. Het is Nederlandstalig en misschien wel het hardere, bozere broertje van Bløf.  In maart komt ons debuutalbum uit en ga ik zelf weer een beetje meespelen.

Wat is de meest ingewikkelde reparatie die je ooit hebt moeten uitvoeren?

Nou er kwam een keer een klant die had een hele bijzonder lijmkwestie voor een akoestische gitaar en daar had ik op dat moment helemaal geen ervaring mee. Toen heb ik ook gewoon gezegd tegen hem; ‘dat kan ik niet, ik wil het wel proberen voor je maar durf het niet 100 procent zeker aan.’ Toen heb ik hem doorverwezen naar iemand waarvan ik wist die dat wel goed kon. Als ik een slecht product aflever, is dat slecht voor je reputatie.

Waarom moeten mensen naar Keymusic komen voor een gitaarreparatie of afstelbeurt?

Als ze hier komen kan ik ze garanderen dat hun gitaar sowieso beter terugkomt. Hij speelt fijner, misschien klinkt hij zelfs beter, hij blijft beter gestemd en je krijgt hem in ieder geval altijd weer glimmend terug, want ik lever een gitaar altijd schoon en gepoetst af!

Robin Baard is maandelijks op verschillende dagen aanwezig in het Keymusic filiaal in Rotterdam. Hieronder staat beschreven wanneer hij deze maand aanwezig zal zijn. Klanten kunnen zonder afspraak binnenlopen. Afhankelijk van de reparatie, kan er gewacht worden in de winkel of kan de gitaar achtergelaten worden wanneer er meer werk nodig is. Voor meer informatie, bel 010-2111000.

Robin Baard is in de maand november aanwijzig op:

Do 2
Za 4
Di 7
Do 9
Di 14
Do vanaf 12.00
Za tot 15.00
Di 21
Do 23
Za 25
Di 28
Do 30