FENDER '65 REISSUE VS. '68 CUSTOM verschillen

FENDER '65 REISSUE

'65 TWIN REVERB & '65 SUPER REVERB
fender-65-twin-reverb‘65 SUPER REVERB
'65 DELUXE REVERB & '65 PRINCETON REVERB
‘65 DELUXE REVERB‘65 PRINCETON REVERB

De ’65 Reissues zijn ontworpen om zoveel mogelijk op het origineel te lijken! De klank van deze gitaarversterkers is ongeëvenaard en komt tot stand door het gebruik van Jensen luidsprekers. De Deluxe heeft één C12K luidspreker, de Twin heeft er twee, de Super gebruikt vier P10R’s en de Princeton één C10R. Dankzij de Schumacher transformators, de traditionele tremolo en de buizengalm produceren deze gitaarcombo’s de echte “Blackface”-sound.

De versterkers zijn voorzien van PCB’s: Printed Circuit Boards. Dat verschilt inderdaad van de “hand wired” circuits op de originele ’65 versterkers, maar de electronica bestaat uit dezelfde componenten met dezelfde waarden. Bovendien zijn extra handgemaakte elementen toegevoegd om meer stevigheid te creëren. 

 

Klankkarakteristieken

De ’65 Reissue versterkers hebben de typische “Blackface” sound met een helder middengebied. De uitgesproken hoge tonen zijn karakteristiek voor de Jensen speakers. De combo’s hebben een krachtige eindversterker voor kristalhelder geluid, maar een goed overdrivegeluid is eenvoudig te bereiken.

De gitaarcombo’s zijn ideaal voor gitaristen die de originele ’65 versterker waarderen, maar er geen budget voor hebben. De klank is perfect voor blues, country en rock, maar ook voor de sounds van Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix en John Mayer. Dus als je op zoek bent naar de echte vintage Fender sound, zoek dan niet verder!

 

FENDER '68 CUSTOM

'68 TWIN REVERB & '68 VIBROLUX REVERB
68 CUSTOM TWIN REVERB68 CUSTOM VIBROLUX REVERB
'68 DELUXE REVERB & '68 PRINCETON REVERB
68 CUSTOM DELUXE REVERB68 CUSTOM PRINCETON REVERB

De ’68 Customs combineren het beste van de traditionele “Blackface”-sound met de nieuwste technologische vooruitgang. Ze hebben het uiterlijk van de silverface-versterkers uit 1968 en worden geproduceerd in Mexico. Ook de electronica wordt daar met de hand vervaardigd.

 

Overeenkomsten met ’65 Reissue
  • Schumacher transformators, een traditionele tremolo en een buizengalm.
  • Een traditioneel “Blackface” klankcircuit op het “Vintage”-kanaal.

 

Verschillen met ’65 Reissue
  • Celestion Speakers. In de Twin en Deluxe zitten 70-watt V-Type speakers terwijl de Princeton en Vibrolux gebruik maken van 30-watt luidsprekers. Deze speakers hebben een moderner geluid met meer “punch”.
  • Een verminderde negatieve feedback voor een betere feel en meer harmonische tonen.
  • Een gedeelde tremolo voor beide kanalen (behalve de Princeton, want die heeft slechts één kanaal). Daarom zijn de ’68 kanalen in fase geschakeld en kunnen ze worden gemixt voor meer klankopties via een A/B/Y box. De ’65 Reissues hebben de reverb en tremolo alleen aan de “Vibrato”-kant en de kanalen zijn uit fase geschakeld.
  • Het “Custom” kanaal heeft een 50s Tweed “Bassman” klankcircuit voor lagere middentonen en een steviger geluid. De ’65 versterkers hebben het “Blackface”-circuit bij beide kanalen.
  • De Deluxe Reverb heeft geen “bright cap”, een condensator aan het begin van het elektronische circuit. Daarom gaat deze versterker beter om met effectpedalen. De ’65 Deluxe heeft wel een bright cap, net zoals het origineel uit 1965.

 

De ’68 is perfect voor gitaristen die willen dat hun sound wat sneller “openbreekt”, zoals rockgitaristen en gitaristen die pedalen gebruiken. Naast de sound is ook het kenmerkende design voor veel gitaristen de doorslaggevende reden om voor deze versterkers te kiezen!