We hebben gelezen dat gebalanceerd signaal ruis, storingen en brom onderdrukken of zelfs wegnemen. Hoe dat precies gaat bekijken we hier even van dichtbij.

Ongebalanceerde kabel

Bij een ongebalanceerd signaal hebben we twee aders in de kabel. Allereerst heeft elk type kabel alvast een aarding nodig. Een aarding zorgt ervoor dat de metalen delen aan jouw toestel de “restspanning” niet opnemen maar via de aarding van jouw toestel afvoert naar het elektrisch circuit. Dit merk je vaak bij pick ups van elektrische gitaren, je komt met je vinger aan de pick-up of jack input en je hoort al getik in het signaal, een grote kans dat de aarding van je instrument niet meer in orde is! Let wel op, bij humbuckers is dit zelden te vermijden, aangezien de humbucker bewust met meer spanning geladen wordt om gevoeliger te zijn!

Naast die aarding heeft de kabel ook één signaalader in het geval van een mono jack, deze ader is zeer gevoelig om storingen, ruis en brom op te vangen. Is het je al opgevallen dat de antenne van jouw hi-fi installatie altijd een enkel adertje is? Wel dus, jouw akoestische of elektrische gitaar maakt kans op een nominatie als antenne, wanneer we die voor langere afstand niet gebalanceerd aansluiten!

 

Gebalanceerde kabel. 

Bij een gebalanceerd signaal hebben we drie aders in de kabel. Om het probleem van externe storingen uit te sluiten, doen we beroep op de fysica, want wat een gebalanceerde kabel speciaal maakt, is de manier waarop het instrument of toestel de derde ader van de kabel gebruikt. Gebalanceerde in- en uitgangen op instrumenten en toestellen zijn zo ontworpen dat op de twee aders een exacte kopie van het signaal wordt doorgestuurd, maar met een omgedraaide polariteit tegenover elkaar. Twee identieke signalen die op elkaar worden gelegd resulteren in stilte, want wat de fysica ons leert is dat deze signalen elkaar zullen opheffen. We horen aan de andere kant van de kabel dus niets meer.

 

Om die reden draait elke gebalanceerde ingang de polariteit van één van de twee aders terug om zodat het signaal terug hoorbaar is. Alle storingen die nu tijdens de gekeerde polariteit op de kabel terecht zijn gekomen komen nu in tegenpolariteit op elkaar te staan en worden dus geëlimineerd!