Interview met Josh van de Red Hot Chili Peppers.

Voorafgaand aan hun te gekke optreden in de Ziggo Dome afgelopen november kreeg Keymusic de kans een exclusief interview met de Red Hot Chili Peppers te houden. Onze eigen Evelien Snijders sprak met Josh Klinghoffer, gitarist van de Peppers en vroeg hem het één en ander over het nieuwe album: The Getaway.


The Getaway: het nieuwste album van de Red Hot Chili Peppers


Hoe werkt de taakverdeling binnen de band wanneer je begint aan een nieuw album?

Anthony is verantwoordelijk voor de songteksten. Hij schrijft elke tekst. Verder is er niet echt een formule. Ik schrijf een nummer, dan schrijft Flea een nummer, of we starten een nummer vanaf een drumbeat die we verder opstapelen. Voor dit nieuwe album was het de eerste keer dat we de nummers nog moesten schrijven in de studio. Normaal gesproken zijn de nummers al helemaal compleet voordat we de studio in gaan om op te nemen.

In welk nummer van het nieuwe album kun je jezelf het meest vinden?

Bedoel je tekstueel of muzikaal gezien? Muzikaal gezien zouden dat de nummers Goodbye Angels en Longest Wave zijn, omdat beide nummers zijn gebouwd op een compositie die ik heb bedacht.
Tekstueel gezien ben ik nog niet heel bekend met ieder stuk van het album. De songtekst die Anthony schreef voor The Hunter vind ik geweldig. Ik geloof dat hij daar zingt over zijn vader. Een heel speciaal nummer waarbij ik mezelf goed kan vinden in de emotie van het lied.

Ben je meer van de songteksten of juist meer van de melodieën?

Nee, ik ben in de eerste plaats een persoon van de melodieën maar ik hou van songteksten en ik hou van schrijven. Goede schrijvers waardeer ik enorm. Wanneer ik naar muziek luister is dat alleen niet het eerste wat ik hoor. Ik moet mezelf er echt toe zetten om naar de tekst te luisteren. Naar mijn idee zal een zanger heel erg duidelijk zingen wanneer hij wil dat je de songtekst begrijpt. Zoals Frank Sinatra. Maar tegenwoordig zingt men voor obscuur.

Toen ik jong was en naar muziek luisterde maakte het me niet uit waar mensen over zongen. Je werd beïnvloed door de klanken en melodieën. Daarentegen kunnen slechte songteksten wel echt een lied verpesten. Wat ik altijd interessant vind is om te bedenken of mensen die naar muziek in een andere taal luisteren dezelfde connectie hebben met zo’n nummer als iemand die de taal verstaat. Als ik zelf naar een Frans nummer luister luister ik totaal niet naar de woorden.

Wat vond je het leukste aan het opnemen van The Getaway ?

Werken in Hollywood vond ik erg leuk. We zaten in het centrum van Hollywood, wat een erg fijne ervaring was. Ik was nooit eerder echt lang in Hollywood geweest. Het samenzijn met de band vond ik ook fijn. Eigenlijk is er nooit echt tijd om samen te relaxen omdat we allemaal zo hard werken. In de studio was er ineens wel genoeg tijd om te chillen en tv te kijken.

Was er enige druk om dingen af te krijgen?

Een klein beetje dit keer, omdat we zo laat waren met dit album. We hadden de opnames veel eerder gepland maar Flea kreeg een serieus snowboardincident waarbij hij zijn elleboog brak. Hierdoor vertraagde onze plannen met 9 maanden. Niemand stond met een pistool tegen ons hoofd maar als we dit album niet op tijd af zouden krijgen zouden we onze tour niet kunnen starten wanneer we hadden gepland. Daarbij heeft Brian Burton (a.k.a. Danger Mouse, producer van het album) zijn eigen strakke schema, dus we konden niet langer wachten.

Denk je dat die druk een positief of negatief effect had op de productie van de nieuwe plaat?

Waarschijnlijk positief. Sommige dingen zullen op het moment zelf negatief voelen maar dat zijn vaak dingen waar al eerder over nagedacht had moeten worden. Wanneer je het gevoel hebt dat je te weinig tijd hebt, heeft het probleem zich hoogstwaarschijnlijk al eerder voorgedaan. Omdat je gewoon niet wist wat je wilde doen.

Toen we het album gingen opnemen was ik zwaar gefrustreerd omdat het niet ging zoals ik het had gewild. Ik wilde het live doen zoals de band het altijd heeft gedaan. Heel strak en bij elkaar, face to face. In plaats daarvan deden we het tegenovergestelde en moesten we één voor één de cabine in. Uiteindelijk superleuk en interessant om het op die manier te doen. Maar ik had de gehele laatste tour nagedacht over ideeën hoe ik het nieuwe album wilde doen en gehoopt op een bepaald resultaat. In een band met vier personen kan je niet verwachten altijd je zin te krijgen.


Josh Klinghoffers gitaarsounds

Gitarist Josh Klinghoffer nam in 2007 het stokje over van de toenmalige gitarist van de Red Hot Chili Peppers, John Frusciante. Tijdens het interview vertelde Josh over zijn sound en effectpedalen.

Vind je het moeilijk om op het podium dezelfde sound te behouden als op de plaat?

Het hangt er vanaf over welk nummer je het hebt. Een nieuw of oud nummer is een andere situatie voor mij. Als ik een oud nummer van de Red Hot Chili Peppers speel, die ik zelf niet heb opgenomen, probeer ik de sound zo goed mogelijk te recreëren zoals ik het ken van de opnames. Wanneer ik een nieuw nummer speel voel ik me meer gehecht aan het neerzetten van de juiste sound. Uiteindelijk is er hoe dan ook een groot verschil tussen het spelen van een nummer terwijl je staat en heen en weer beweegt in een grote ruimte, of wanneer je op een stoel zit en nog aan het puzzelen bent met je geluid.

Hoe creëer je jouw sounds op het podium?

Ik heb een gitaartechnicus die mijn gitaren stemt. Samen met hem hebben we verschillende combinaties van effecten geprobeerd die goed samenwerken. Maar verder doe ik zo’n beetje alles met m’n voeten door middel van pedalen. Voor het nieuwe album heb ik een apparaat waarmee ik drie effecten tegelijkertijd kan aanslaan en met slechts één druk op de knop kan overschakelen naar een totaal andere groep effecten. Hiermee kan ik supersnel schakelen tussen sounds.

Welke effectpedalen gebruik je allemaal?

Ik gebruik niks absurds hoor. Gewoon verschillende Boss distortionpedalen; de DS-1 en de turbo distortion en een oud fuzz pedaal wat een tone bender wordt genoemd. Daarbij heb ik nog een Ibanez WH10 wah-pedaal. Het liefst hou ik het simpel met een paar boss DM2, CE2, VB2, een PS3, DD3 en DD6. De kern van mijn sound is toch wel mijn Xotic EP booster. Deze laat ik continu aan.