25 tips om je gitaarspel te verbeteren

Iedere gitarist kent het: die momenten dat je niet meer weet wat je moet spelen of wat je deze week bij wilt leren. Het is nooit leuk om in zo’n sleur te komen. Het is frustrerend en het belemmert je in je muzikale ontwikkeling. Of je bevindt je juist in een muzikale sneltrein waarin alles beter en sneller moet, maar waarbij een goede basis vaak vergeten wordt. We hebben 25 tips op een rijtje gezet om je gitaarspel tot een hoger niveau te brengen.

Gitaar leren spelen
1. Probeer verschillende plectrums

Als je gitaarspeelt, is je plectrum de eerste stap tussen jou en je sound. De meeste gitaristen zijn gewend aan één type plectrum en willen niets anders. Toch is het het overwegen waard om een ander soort plectrum te proberen. Ze zijn goedkoop, en als het niet bevalt kun je eenvoudig je vertrouwde plectrums weer gebruiken. Onthoud dat elk type plectrum voor een andere muziekstijl geschikt is. Sommige plectrums zijn ideaal voor akkoorden, terwijl je met andere weer fantastische pinch harmonics creëert.

2. Speel zonder plectrum

Sommige gitaristen spelen al hun hele leven met plectrum en hebben het nooit zonder geprobeerd. Als jij daar één van bent, raden we je aan om je plectrum een keer thuis te laten. Gitaarspelen met je vingers geeft een totaal andere klank en kan leiden tot het verbeteren van je coördinatie en gitaargeluid. Luister maar eens naar Mark Knopfler of Jeff Beck, bekende gitaristen die zonder plectrum spelen.

3. Speel voor een spiegel

Je mag het toegeven: het eerste wat je deed toen je een gitaar kocht, was een selfie maken of poseren voor de spiegel. Maar ook na jaren gitaarspelen kan het goed zijn om voor de spiegel te oefenen of een video van je gitaarspel te maken. Op deze manier zie je jezelf vanuit een ander perspectief spelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een vreemde houding aanneemt bij bepaalde akkoorden, wat je tot nu toe niet was opgevallen.

4. Luister naar zangers

De manier waarop een zanger bepaalde noten benadert, kan heel anders zijn dan de speelwijze van een gitarist. Toch is het heel leerzaam om ernaar te luisteren. Kies een aantal zangers die je goed vindt klinken en luister waarom zij speciaal zijn voor jou. Probeer vooral te letten op de timing en phrasing van de noten. Veel zangers maken gebruik van volumeverschillen binnen een noot of zetten een noot expres iets later in dan de beat.

5. Luister naar gitaristen

Wat hierboven over zangers staat geschreven, geldt natuurlijk ook voor gitaristen. Luister naar je favoriete artiest en probeer te ontdekken wat zijn gitaarspel speciaal maakt. Veel bekende gitaristen hebben hun eigen technieken en kenmerkende speelstijlen ontwikkeld. Een voorbeeld is Steve Vai die een noot expres een aantal frets te laag inzet met een pinch harmonic, maar daarna direct naar de juiste noot glijdt. Zo heb je uiteindelijk een goede basis van technieken waarop je je eigen stijl kunt baseren.

Zevensnarige gitaar
6. Speel een zevensnarige gitaar

Zeven- of achtsnarige gitaren lijken weggelegd voor gevorderde metalgitaristen, maar ook beginnende muzikanten kunnen er profijt van hebben. Met een extra snaar heb je een groter dynamisch bereik en kun je van meer lage tonen gebruikmaken. Verder laat een zevensnarige gitaar je meer in melodie en timing denken in plaats van in akkoorden. Deze denkwijze kun je mee terugnemen naar een zessnarige gitaar.

7. Speel een vijfsnarige gitaar

Een vijfsnarige gitaar kun je niet in de winkel kopen, maar het weglaten van een snaar forceert je om anders te spelen. Er zijn bekende artiesten die alleen op vier- of vijfsnarige gitaren spelen. Deze manier van spelen kan ook worden bereikt door jezelf simpelweg te verbieden een bepaalde snaar te gebruiken. Op deze manier kom je uit je bekende comfortzone en leer je nieuwe mogelijkheden van je gitaar kennen.

8. Gebruik minder distortion

Veel beginnende rockgitaristen vertrouwen op de hoeveelheid gain of distortion in hun sound. Het versoepelt de overgang tussen noten en het klinkt natuurlijk stoer. Uiteindelijk is daar ook niets mis mee: je wilt natuurlijk altijd een foutloos en mooi klinkend gitaarspel. Maar daarom is het juist belangrijk om af en toe zonder distortion te spelen. Zo herken je direct alle fouten in je gitaarspel en verbetert je techniek enorm.

9. Schakel je versterker uit

Je gain verminderen is één ding, maar je versterker compleet uitschakelen levert ook vele voordelen op. Je hoort direct de verschillen in aanslag met je plectrum en de lengte van de sustain. Er is immers geen versterker die deze verschillen tenietdoet. Met een uitgeschakelde versterker verbeter je niet alleen je gitaarspel: dankzij eventuele fretbuzz hoor je direct wanneer je gitaar beter afgesteld moet worden.

10. Zing je gitaarspel

Ben je bezig aan een liedje met een ingewikkeld ritme? Probeer het eens te zingen in plaats van te spelen. Op deze manier raak je snel vertrouwd met het ritme.

Elektrische gitaar
11. Speel een muziekstijl waar je niet van houdt

Muziek die je niet leuk vindt, kan alsnog erg leerzaam zijn. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe akkoorden, nieuwe ritmes of nieuwe melodieën oppikken. Deze aspecten kun je weer opnemen in je eigen speelwijze. Zoek bijvoorbeeld eens uit hoe een top40-liedje in elkaar zit. Hier zitten veel standaard schema’s en structuren in die overal op toe te passen zijn.

12. Speel mee met de TV

Als je eenmaal wat toonladders en akkoordenschema’s onder de knie hebt, is het leerzaam om met televisiemuziek mee te spelen. Een goed voorbeeld is de comedyserie Family Guy. In deze serie zijn veel musicalliedjes verwerkt die soms na elke bar in een andere toonsoort of toonladder overgaan. Op deze manier ga je meer in op de melodie dan op bekende gitaarpatronen.

13. Componeer zonder gitaar

Als je wilt leren componeren, is het goed om eens buiten de mogelijkheden van je fretboard te denken. Pak een keyboard of synthesizer en ga daarmee aan de gang.

14. Ontdek omkeringen

Veel open akkoorden kunnen ook op een heel andere manier worden gespeeld. Een open E kan bijvoorbeeld ook worden gespeeld met de open snaren B en hoge e, en de lage E-snaar gefret op G#. Deze manier van spelen heet een omkering (of inversion). Een omkering van een gitaarakkoord heeft overigens niets te maken met de omkering van noten bij bladmuziek.

15. Creëer je eigen toonladder

Sommige gitaristen houden van toonladders en anderen gruwelen ervan. Maar in alle gevallen is het leerzaam om te spelen met toonladders. Het kan zelfs heel gaaf klinken als je zelf een toonladder bedenkt. Het makkelijkst is om deze te baseren op het fretboard. De bekende gitarist Eddie Van Halen bedacht bijvoorbeeld een patroon van drie noten op één snaar. Dit patroon herhaalde hij op elke snaar, daarbij niet rekening houdend met geldende toonladders. Deze techniek werd een groot succes.

Thuis gitaar leren spelen
16. Upload je video’s

YouTube is een goede bron van videolessen en nieuwe muziek, maar het is ook een ideaal podium voor de beginnende muzikant. Upload een video van je gitaarspel op YouTube en binnen de kortste keren heb je een stortvloed van feedback op je speelwijze. Bedenk echter wel dat deze feedback heel negatief kan zijn vanwege de anonimiteit op internet. Ook zonder YouTube is een video handig: je hoort je eigen fouten sneller als je terugluistert dan wanneer je tegelijkertijd aan het spelen bent.

17. Ga optreden

Als je eenmaal vertrouwd bent met gitaarspelen op slaapkamerniveau, is het tijd om het podium op te zoeken. Het samenspelen met andere muzikanten is erg leerzaam en je timing zal erop vooruit gaan. Bij het samenspelen met een band kom je erachter dat je gitaarspel niet altijd een technisch hoogstandje hoeft te zijn: zelfs een paar powerchords kunnen goed klinken met de juiste begeleiding. Het samenwerken met andere gitaristen levert natuurlijk ook een hoop tips en tricks op die je zelf niet zo snel zou bedenken.

18. Verbeter je timing

Het is verleidelijk om als beginnende muzikant direct op snelheid te spelen. Snel spelen bedekt je fouten en het klinkt al snel aantrekkelijk. Het is echter beter om op een langzaam tempo te beginnen en daarbij een metronoom of backing track te gebruiken. Daar heb je je hele muzikale carrière profijt van.

19. Speel een liedje in een andere toonsoort

YouTube staat vol met bekende of klassieke popsongs die in een andere toonsoort zijn opgenomen. Zoek maar eens op een bekende titel met de toevoeging “major” of “minor” erachter. Deze versies klinken in eerste instantie vreemd, omdat je een bekend nummer hoort dat voor je gevoel heel slecht is uitgevoerd. Toch kun je veel dingen leren van dergelijke experimenten. Het is simpel uit te voeren: kies een nummer dat je goed kent en speel alle noten één fret hoger of lager.

20. Gebruik multitrack technologie

Koop of download een goed audio-softwarepakket en plaats je gitaartracks over elkaar heen. Je kunt dit ook doen met in de software ingebouwde snaarinstrumenten. Je leert wanneer verschillende noten wel of niet met elkaar samenwerken. Een looper pedaal kan hier handig bij zijn. 

Tips voor gitaar spelen
21. Mute met beide handen

Gebruik beide handen om onbespeelde snaren te dempen. Dat voorkomt achtergrondgeluiden bij het spelen van een snaar. Bij noten op de lage E-snaar kun je de onderkant van de vingers van je frethand hiervoor gebruiken. Als je een noot speelt op de hoge e-snaar plaats je de palm van je hand op de bovenste snaren die je niet gebruikt. Bij het bespelen van de tussenliggende snaren combineer je beide technieken.

22. Speel een melodie op één snaar

Het spelen op één snaar is een goede manier om de relatie tussen verschillende noten te begrijpen. Eigenlijk verander je de muziek zo in een visuele en lineaire ervaring. Als je nooit hebt gewerkt met intervals, de afstand tussen twee noten, zal dit je zeker helpen om het te begrijpen. Na enige tijd weet je op het gehoor hoeveel frets zich tussen twee noten bevinden.

23. Denk aan iets anders dan muziek

Een bekende uitspraak van Steve Vai is dat hij zich tijdens een solo met iets compleet anders bezighoudt. Hij vertelt bijvoorbeeld in gedachten een verhaal aan zichzelf. Op deze manier denkt hij niet na over de technische aspecten van zijn solo. Te veel nadenken over een ingestudeerd muziekstuk kan er namelijk toe leiden dat je compleet de fout ingaat. Oefen net zolang tot je de muziek eigen bent en speel daarna op geheugen en gevoel.

24. Wees zelfverzekerd

Moet je gitaarspelen voor een groep mensen? Of zit je er even helemaal naast tijdens je optreden? Laat niet zien dat je bang bent of dat je een fout maakt. Veel mensen zullen een foute noot niet eens opmerken als je gewoon doorspeelt, maar het is extra opvallend als je ophoudt met spelen of een gedeelte opnieuw doet. Deze zelfverzekerdheid laat je ook direct ontspannen wat ervoor zorgt dat je minder fouten maakt.

25. Stop met gitaarspelen

Het klinkt als een vreemde tip, maar het kan zeker helpen om tijdelijk te stoppen met gitaarspelen. Stap er even helemaal uit en ga iets anders doen. Dat kan iets muzikaals zijn, zoals pianospelen of drummen. Deze kennis kun je meenemen als je weer gitaar gaat spelen. Maar ook een stuk hardlopen of zwemmen geeft je nieuwe energie en nieuwe inspiratie voor je gitaarspel.

Persoonlijk advies

Bel met onze specialisten:

Tel. 078/487.000

Ma. t/m vrijdag:
10-18 uur
Zaterdag:
10-18 uur
Stuur een bericht

Onze winkels